Több a búza az Unióban a tavalyinál

Vágólapra másolva!
Tovább növelte az Európai Unió idén várható gabonatermésére vonatkozó előrejelzését a francia Strategie Grains. Az idén 295,7 millió tonna gabona várható, 18 százalékkal több, mint az előző idényben, és 4,4 millió tonnával több, mint amire az elemzők júniusban számítottak.
Vágólapra másolva!

A növekedés oka, hogy jól alakult az időjárás elsősorban Spanyolországban és a kelet-európai országokban - főként Magyarországon, Romániában, Bulgáriában és Szlovákiában -, aminek köszönhetően nőtt a búza és az árpa hozama, írták a független piaci elemző cég szakértői a csütörtökön megjelent, új előrejelzésükben.

A Strategie Grains szerint az EU lágybúza termelése 131,7 millió tonna lesz, 2,7 millió tonnával több a júniusi becslésnél, és 20 millió tonnával, azaz 18 százalékkal több a tavalyinál.

Az árpatermést most 62,9 millió tonnára teszik az elemzők, ez 1,1 millióval több az előző becslésnél, és 9 százalékkal haladja meg a tavalyit.

A kukorica termésre vonatkozó előrejelzést csak mérsékelten növelték, 300 ezer tonnával 58,7 millióra, ez 22 százalékkal több a tavalyinál.