Az OTP szárnyain repült a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 472,87 pontos, 2,32 százalékos emelkedéssel, 20 822,89 ponton zárt csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az OTP-részvények ára 4,74 százalékkal 6635 forintra emelkedett, a bankpapír forgalma 13,555 milliárd forintot tett ki.

A Mol papírjaival 2,465 milliárd forintért kereskedtek, a részvények ára 1,59 százalékkal 18 800 forintra nőtt.

A Richter-részvények 33 370 forinton zártak, ami a legutolsó záróárhoz képest 1,66 százalékos erősödés. A papír forgalma 2,096 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom papírok 760 millió forintos forgalommal 771 forinton zártak, ami 0,26 százalékkal magasabb, mint a tegnapi záróérték.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 27,12 ponttal, 1,22 százalékkal 2243,57 pontra nőtt.

A CETOP20 2918,59 ponton zárt, ami az előző napi záróhoz képest 117,94 pontos, azaz 4,21 százalékos emelkedés.

A részvénypiac forgalma 19,25 milliárd forint volt csütörtökön, a vezető részvények mindegyike erősödött az előző napi záráshoz viszonyítva.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője szerint az amerikai részvénypiacokon bekövetkezett erősödés hatására emelkedtek az árfolyamok Budapesten is.

Az Egyesült Államokban elsősorban az olaj árának csökkenése okozott optimista hangulatot - mondta az üzletkötő hozzátéve, hogy Amerikában olyan intézkedések bevezetését tervezik, amelyek egyrészt visszafogják a keresletet, másrészt kevesebb teret hagynak a spekulációs ügyleteknek.

Szintén erősítette a piacot, hogy az Amerikában elindult, második negyedévre vonatkozó gyorsjelentések alapján úgy tűnik, túladottság jellemzi a piacokat. Így fundamentálisan is indokolt az emelkedés - jegyezte meg az üzletkötő.

A magyar piacról szólva elmondta, hogy az index szinte egész nap meg tudta tartani a nyitásban elért mintegy 2 százalékos nyereséget. A vezető papírok piacain újra megjelentek az intézményi befektetők.

Egyedül a Mol veszített lendületéből napközben. A Standard and Poor's hitelminősítő intézet ugyanis két éven belül másodszor vette negatív előjelű figyelőlistára csütörtökön a Mol "BBB mínusz" szintű, még épphogy befektetői ajánlású cégadósi besorolását. Az intézet a horvát INA olajcég 30 százaléknyi, nem a horvát kormány kezén lévő részvényhányadának felvásárlási tervére döntött így, és arra hivatkozva, hogy a Mol további, állami kézben lévő INA-rész megszerzéséről is tárgyal a horvát kormánnyal.