Esküt tett a tőkepiaci bíróság

Vágólapra másolva!
Esküt tett a Pénz- és Tőkepiaci Választott Bíróság 102 tagja, és átvette megbízását csütörtökön délután Budapesten.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde megalakulásával egy időben 1990-ben jött létre az érték- valamint az árutőzsde választott bírósága. Ennek jogutóda 2002 óta a Pénz- és Tőkepiaci Választott Bíróság. Kezdetben 60 taggal működött a testület, de az összeférhetetlenség betartása miatt számuk 102-re növekedett.

A választott bíróság legtöbb ügye a befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos, de hitelintézeti vitákban, és a tőzsdetagok egymás közti vitáiban is eljárnak - mondta az MTI-nek Kraudi Adrienne elnök. A választott bíróság csak akkor járhat el, ha arról a felek előzetesen megállapodtak. Ma már több bank is ezt a választott bíróságot jelöli meg a szerződésekben az esetleges jogvita eldöntésére.

Évente 20-30 ügy keletkezik - ismertette Kraudi Adrienne, hozzátéve, hogy az utóbbi 5 évben 21 milliárd forint volt a vitatott követelések összegzett értéke. Az ügyeket 3-4 tárgyaláson tudják lezárni, az átlagos döntéshez 5-6 hónap szükséges. Ez jóval rövidebb a rendes - állami - bíróság határozatához szükséges időhöz képest.

A most esküt tett választott bírókat a Budapesti Értéktőzsde Zrt. közgyűlése, valamint a Magyar Bankszövetség elnöksége jelölte ki. Az elnök kijelölésének a joga ez utóbbit illeti meg. Az újonnan megválasztott bírói testület tagjainak mandátuma 2013-ban jár le.