Kevesebb és drágább a bors

Vágólapra másolva!
Szűkössé válhat a borskínálat a világpiacon, miután a legnagyobb termelő, Vietnam a tavalyinál lényegesen kevesebbet takarított be az idén. A másik fontos termelő országban.
Vágólapra másolva!

A világpiacon ugyancsak jelentős exportőrnek számító Indonéziában, Malajziában, Brazíliában és Sri Lankán még csak most kezdődik a betakarítás, előzetes becslések szerint ezekben az országokban várhatóan nem lesz nagyobb a termés a tavalyinál. Indiában már befejeződött a betakarítás, az eredmény 50 ezer tonna bors, azonos a tavalyival.

A vietnami borstermesztők szövetségének adatai szerint ott viszont a gazdák az idén 87 ezer tonna borsot takarítottak be, a tavalyi 90 300 tonna után. Ezzel a délkelet-ázsiai ország a világ 259 ezer tonnára becsült termelésének egyharmadát adja, miközben a felhasználás 305 ezer tonna körül alakul.

Ez a különbség már most tükröződik az árakban. Az első félévben Vietnam bevétele 28 százalékkal 166 millió dollárra emelkedett a borskivitelből az egy évvel korábbihoz képest, miközben a kivitel mennyisége csak 7 százalékkal nőtt, 47 ezer tonnára.

Ez azt jelenti, hogy az év első felében az átlagár 3530 dollár volt tonnánként, 20 százalékkal magasabb, mint egy évvel azelőtt.