Kétszeresére nőhet a gázár

Vágólapra másolva!
A kőolaj szabadpiaci jegyzései az elkövetkező két évben gyengülhetnek, mivel vélhetően egyre több fekete aranyat hoznak a felszínre - közölte meglepő prognózisát Tanaka Nobuo, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Olyan új kitermelési projekteken dolgoznak, amelyek javítják az ellátást 2009-2010-ben, ám ezután a helyzet újból a csökkenés irányába alakul - mondta Tanaka. Az IEA vezetője hozzátette, hogy a dollár gyengülése és a spekulációk hajtják fel az árakat, és ehhez hosszabb távon hozzáadódik a feltörekvő piacok növekvő olajéhsége, illetve jelenleg a mérséklődő kapacitás a kitermelő országokban. Tanaka egyben felhívta a kőolajtermelő országok figyelmét, hogy növeljék beruházásaikat az olajiparban, kiaknázandó a meglévő nagymérvű fel nem tárt kőolaj-potenciált - írja a Világgazdaaság.

A nyersolaj tőzsdei jegyzése szerdán már második napja jelentősen esett, folytatva a keddi, az elmúlt 18 év legnagyobb napon belüli árzuhanását: a kőolaj ára így reagált arra az amerikai hivatalos, Ben S. Bernanke Fed-elnök által tett bejelentésre, hogy növekedik a gazdasági lassulás és az infláció elszabadulásának veszélye. A magas árak, a lassuló gazdaság miatti csökkenő kereslet hatására a múlt héten az amerikai benzinfogyasztás 5,2 százalékkal visszaesett. Ez annál is inkább figyelemre méltó, hogy ez volt egymás után a 12. hét, amikor estek a benzinárak. "Nap nap után egyre többet hallunk az autógyárak termelésének csökkentéséről, a légitársaságok járatritkításairól, arról, hogy egyre több gépkocsi-tulajdonos egyre kevesebbet vezet - mutatott rá az MF Global Ltd. elemzője, Edward Meir egy elemzésében.

Mindeközben a világ olajtermelésének 40 százalékát adó OPEC ismét csökkentette az idei évre vonatkozó globális kőolaj-keresleti prognózisát, aminek legfőbb oka az, hogy folyamatosan visszaesik az Egyesült Államokban a szállítmányozók üzemanyagigénye. Az olajkartell szerint a világgazdaság lassulása miatt még 2009-ben is csökkenhet a nyersolaj iránti kereslet. Az augusztusi szállítású WTI kőolaj tegnap New Yorkban lapzártánkig 5 dollárt esett, 133,70-en jegyezték a terméket, amely egy nappal korábban 6,5 dollárral lett olcsóbb. A szintén augusztusi brent Londonban 3,6 dollárt gyengült, kedden az esés 5,2 dolláros volt - írja a Világgazdaság.

Eközben Európában attól tartanak, hogy a földgáz ára megduplázódik az elkövetkező két évben - legalábbis a neves Cambridge Energy Research Associates tanácsadó cég szerint. Azt állítják, hogy a kőolaj drágulásának analógiájára az idei év elején még 350 dolláros ezer köbméterenkénti gázár 2009 áprilisában már 730 dollár körül lehet. És az emelkedés az elektromos áram drágulásához vezet, mivel zömével gázerőművekben állítják elő az áramot.

Az eurózónában a fogyasztói költések 5 százalékát teszi ki az energiaszámla, de a blokk legnagyobb gazdaságában, Németországban ez az átlagarány már 7 százalékos. Az európai gázárak átlagban 9 hónappal követik a kőolajét, és ezért Európában egyre több fogyasztói csoport követeli, hogy válasszák el a kőolaj- és a gázárak alakítását. Például Jonathan Stern, az Oxford Institute for Energy Studies szakértője a Financial Timesnak kijelentette, hogy nincs ésszerű magyarázata a jelenlegi áraknak.