Vágólapra másolva!
A Volkswagen megkapott minden versenyhatósági engedélyt ahhoz, hogy többségi részesedést szerezzen a svéd Scania teherautógyárban. Erre várhatóan július 22-én kerül sor - közölték a német vállalatnál csütörtökön. A VW üzletének az Európai Unió múlt hónapi engedélye mellett világszerte számos országban kellett trösztellenes eljáráson átesnie.
Vágólapra másolva!

A Volkswagen idén márciusban jutott egyezségre a két fő részvényessel, az Investor AB-vel és a Wallenberg alapítvánnyal, hogy megveszi tőlük a Scaniában lévő 15 százalékos részesedésüket. Ezzel a német csoport 69 százalékra növeli szavazati arányát a svéd teherautógyárban a korábbi 38 százalékról, a részvények 38 százalékát fogja birtokolni a korábbi 21 százalék helyett.

Az üzletrészért 2,8 milliárd eurót fizetett a Volkswagen, amely már régóta a Scania legnagyobb részvényese.

A MAN-Scania egyesüléssel Európa vezető teherjárműgyártó cége jön létre, hatékony növekedési lehetőségekkel. A két cég piaci tőkeértéke közel azonos, majdnem 9 milliárd euró.

A MAN jelenleg a harmadik számú teherautógyár Európában, a Scania a negyedik. Együttes piaci részarányuk 29 százalékos lesz, megelőzve a mostani első helyezett és világszinten második helyezett, az ugyancsak svéd Volvo 27 százalékos, és az európai második helyezett Daimler 20 százalékos részesedését.

Az iparági konszolidációt indokolja, hogy a szigorúbb európai uniós és amerikai szennyezőanyag-kibocsátási szabályok megdrágítják a gyártást, így a cégek nyilván jobb pozícióba kerülhetnek a vevőkkel szemben, ha kevesebben vannak.