Mélyponton a német ZEW bizalmi index

Vágólapra másolva!
A vártnál erőteljesebben romlott a német befektetői hangulatot tükröző ZEW bizalmi index, amely egyben rekordmélységbe süllyedt júliusra.
Vágólapra másolva!

A mannheimi székhelyű ZWE gazdaságkutató intézet által kezelt várakozások indexe, amelyet 308 elemző, illetve befektető véleménye alapján számítanak ki, -63,9 pontra esett júliusra a júniusi -52,4 pontról. Az index még sohasem állt ilyen alacsony szinten azóta, hogy 1991-ben bevezették a számítását.

A Reuters által megkérdezett szakértők átlagban az index -55 pontra történő esésére számítottak.

A német gazdaságot a következő hat hónapban sújtani fogják a magas olajárak, az erős euró, az amerikai pénzpiaci válság, az Európai Központi Bank kamatemelése és a gyenge hazai kereslet - ezt tükrözi az index.

A jelenlegi helyzetet jelző index 17,0 pontra esett júliusra az előző havi 37,6 pontról, és szintén alatta maradt a szakértői várakozásokban szereplő 32,7 pontnak.

A ZEW index közzétételes nem nyújtott támogatást a dollárnak, az árfolyammozgást az amerikai pénzügyi szektor állapota befolyásolja inkább. Közép-európai idő szerint az euró 11.21 h.-kor 1,6038/dolláron állt. Az április 22-i rekordárfolyam 1,6018/dollár volt.