Közel Spanyolország legnagyobb csődje

Vágólapra másolva!
Küszöbön áll Spanyolország történetének eddigi legnagyobb csődje: a Martinsa-Fadesa ingatlanfejlesztő csoport - amelyhez a Magyarországon erőteljesen terjeszkedő Fadesa tartozik -  kedden csődeljárást kezdeményezett maga ellen.
Vágólapra másolva!

Spanyolország vezető, Európa egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője 5,2 milliárd eurós tartozást halmozott fel, és a társaságnak nem sikerült egy újabb, 150 millió eurós hitelt felvennie. Erre azért lett volna szükség, hogy biztosítsa a hitelezőkkel már tető alá hozott, négy milliárd eurót kitevő átütemezési megállapodás pénzügyi hátterét.

A spanyol cég első magyarországi beruházása Budapesten a Király utcában lévő Central Passage, amely 271 luxus lakást foglal magában. A másik az angyalföldi Foka öböl melletti Danubio Park, a harmadik a Riviéra Park Siófokon.

A családi vállalkozásként 1980-ban indult Fadesa részvénytársaságként működik, jelenleg legnagyobb tulajdonosa a Martinsa, ezért a két név együtt jelzi ma a társaságot. A cég 30 millió négyzetméternyi telek-vagyonnal rendelkezik, erre 190 ezer lakás építhető. A társaság fejlesztéseinek 44 százaléka ma már Spanyolországon kívül folyik, egyebek mellett Észak-Afrikában és Közép-Kelet-Európában.