Az infláció megfékezését sürgetik a szerbek

Vágólapra másolva!
Az infláció visszaszorítását segítő, megszorító költségvetési politikát sürgetett Radovan Jelasic, a szerb nemzeti bank elnöke kedden. A szakember szerint nagyon fontos, hogy a szerb kormány gyorsan elszánja magát az áremelkedés irányába ható, kívülről érkező nyomás enyhítésére, mivel a késlekedésnek nagyon súlyos hatása lesz az államháztartásra nézve. A bankelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy az infláció a tervezett 3-6 százalék helyett 10 százalék lesz az idén, ha nem történik irányváltás, és folytatódik a június végéig tapasztalt irányzat. .
Vágólapra másolva!

A gyors növekedés oka az, hogy Szerbiában két éve leálltak a szerkezeti reformok, de közben igen nagy mértékben nőttek a bérek és az állami kiadások. Ez utóbbiak összege ma már a hazai össztermék (GDP) 44 százaléka.

Radovan Jelasic óvta a kormányt attól, hogy a májusi választást megelőző ígéretek teljesítése érdekében túllépje a költségvetést. Arra is figyelmeztetett, hogy gyors kiadáscsökkentésre van szükség, egy-két hónapos halogatásnak is nagyon súlyosak lesznek a következményei.

A szerb gazdaságra nehezedő külső nyomás igen erős; pillanatnyilag senki sem tudja, hogyan alakulnak tovább az olajárak, mi fog történni a nemzetközi pénzügyi piacokon, és hogy az idei jó termés miatt csökkennek-e az élelmiszerárak. Ilyen kedvezőtlen körülmények között aligha teljesülnek a külföldi beruházásokhoz és a kibocsátani kívánt államkötvények iránti kereslethez fűzött belgrádi remények, figyelmeztetett a bankelnök, a Beta hírügynökségnek nyilatkozva.