Vonzza a Tiszántúl a spanyol befektetőket

Vágólapra másolva!
Egy autóalkatrészeket gyártó cég 20, egy energetikában érdekelt társaság pedig 30 millió eurós fejlesztésekről állapodott meg csütörtökön, előbbi Szolnokon, utóbbi Hódmezővásárhelyen. A spanyolok eddig nem voltak az első ötben a magyarországi külföldi befektetések értékét tekintve.
Vágólapra másolva!

Az autóalkatrész-gyártó F Segura beruházása 100 ezer négyzetméteren valósul meg. A 12 ezer négyzetméteres üzem 2009 januárjában kezdi meg a termelést, a vállalat 2010 végére 150 új munkahelyet teremt. Az F Segura-csoport motorokhoz, autókarosszéria-elemekhez tartozó fém alkatrészeket tervez, gyárt és szerel össze a szektor nagyjai, többek között a Ford, a VW, a SEAT, az Audi és a Volvo részére. Szállít Európába és az Egyesült Államokba is. Az építési munkálatok 2007 telén kezdődtek a Szolnoki Ipari Parkban, a termelés a tervek szerint 2009 januárjában kezdődhet.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat rábólintott az Iberdrola S. A. magyar cége álltal, a város határában építendő szélerőműparkra. A közel 30 millió eurós beruházás 2012-re valósulhat meg. Az energetikai óriás hazai leányvállalata, az Iberdrola Kft. 14 darab, száz méter magas, egyenként 2 megawatt teljesítményű széltornyot állít fel a több mint százhektáros területen.

A világ tizedik legnagyobb energiaszolgáltatója közel ötévi előkészítő munka után már építkezik a Vas megyei Ikervár határában is. Itt 6,5 milliárd forintos költséggel összesen 27 megawatt teljesítményű, 13 széltoronyból álló komplexum készül egy közel 200 hektáros területen. Az Iberdrola a következő években összesen 158 megawatt teljesítménnyel 225 millió euró értékű energiatermelő beruházást tervez megvalósítani Magyarországon.