Kisebb volt a vártnál a júniusi infláció

Vágólapra másolva!
Júniusban az egyhavi átlagos fogyasztói áremelkedés 0,1 százalék volt, 2007 júniushoz viszonyítva pedig 6,7 százalékkal növekedtek az árak. Idén az első hat hónapban, átlagosan 6,8 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. Egy hónap alatt - 2008 májusához viszonyítva - az élelmiszerek árai 0,4 százalékkal csökkentek - közölte a KSH.
Vágólapra másolva!

Az elemzők kedvezőnek ítélik a várakozásoknál alacsonyabb júniusi inflációt, és úgy vélik, hogy a májusban mért, tizenkét havi, 7 százalékos fogyasztói áremelkedés volt az infláció éves csúcsa.

Olcsóbb idényáras cikkek

Árcsökkenés következett be június folyamán az idényáras élelmiszerek (9,9 százalék), a sajt (1,6 százalék), a tojás (1,0 százalék), valamint a tej (0,9 százalék) esetében. Ezzel szemben növekedett a sertéshús (9,6 százalék), az étolaj (3,2 százalék) és a baromfihús (2,5 százalék) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 1,0 százalékkal drágultak.

A legnagyobb mértékben (0,8 százalék) az egyéb cikkek árai emelkedtek, ezen belül a járműüzemanyagok ára 2,2 százalékkal nőtt. Átlag feletti áremelkedés volt megfigyelhető a szeszes italok, dohányáruk (0,3 százalék), valamint a szolgáltatások (0,2 százalék) esetében. Ez utóbbin belül az üdülési szolgáltatásokért, átlagosan 4,2 százalékkal kellett többet fizetni. A háztartási energia árai az átlaggal megegyező mértékben emelkedtek. A ruházkodási cikkek (0,3 százalék), valamint a tartós fogyasztási cikkek (0,2 százalék) esetében kis mértékű árcsökkenés következett be.

Tizenkét hónap alatt, 2007. júniushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 12,3 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult az étolaj 77,3, a liszt 45,8, a száraztészta 24,0, a sertéshús 23,2, a tej 21,3, a tojás 20,6, a baromfihús 20,0, a sajt 19,0 és a kenyér 18,6 százalékkal. A háztartási energia átlagot meghaladó 10,9 százalékos áremelkedésén belül, a vezetékes gáz ára 17,5 százalékkal nőtt.

Átlag alatt drágultak az egyéb cikkek (6,5 százalék) árai, ezen belül a járműüzemanyagok ára 15,6, a gyógyszer, gyógyáru 2,1 százalékkal növekedett. A szeszes italok, dohányáruk (5,6 százalék) és a szolgáltatások (4,7 százalék) árnövekedése az átlagosnál szintén alacsonyabb volt. A ruházkodási cikkek esetében kis mértékű áremelkedés (0,5 százalék) volt. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2007. júniusban.

Ősztől gyorsan csökkenhet

Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője úgy véli, hogy a vártnál jobb inflációs adatokban szerepe volt a 2007 júniusi magas bázisnak, amikor az üzemanyagárak egy hónap alatt három százalékkal emelkedtek. Az adatok azt mutatják, hogy az élelmiszerár-sokk kifutott, és az élelmiszerárak emelkedése megállhat. A hús árán még van "nyomás" - mondta az elemző, aki a következő hónapokban az élelmiszerárak némi csökkenésére számít. Az elemző számításai szerint a földgáz árának júliusi és a távhő árának augusztusi emelése várhatóan ellensúlyozza az élelmiszerárak csökkenését, így összességében az infláció ütemének előbb lassú, majd ősztől gyorsabb csökkenésére számít a K&H vezető elemzője.

Trippon Mariann, a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank vezető elemzője szintén úgy véli, hogy a májusi 7 százalékos infláció volt az éven belüli csúcs, és a következő hónapokban lassuló ütemű lesz a pénzromlás. A maginfláció is lassulást mutat, így az elemző megerősítette várakozásukat, miszerint a Magyar Nemzeti Bank kivár, és nem emel kamatot, legalábbis júliusban biztosan nem. Ha a forint ilyen erős marad, akkor az év vége felé kamatcsökkentés is lehetséges, de kockázati tényezőt jelent a globálisan magas energiaár - tette hozzá.