Gyurcsány szerint nincs vita az inflációs célról

Vágólapra másolva!
Az inflációs célról nagyon egyformán gondolkodik a kormány és a jegybank - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a jegybankelnökkel és vállalkozásokkal, gazdasági érdekképviseletekkel folyatatott megbeszélést követően pénteken.
Vágólapra másolva!

Az inflációs céllal kapcsolatban úgy fogalmazott: "a nagyságrend, az irány adott, felülvizsgálatára nincs szükség". Szavai szerint az inflációs célt úgy kell kitűzni, hogy középtávon közelítsen az EKB 2 százalékos inflációs céljához, attól valamennyi eltérés természetesen megengedhető; eddig ez 1 százalék volt.

Az MNB-t is meglepte a forint erősödésének mértéke az elmúlt időszakban - mondta Simor András jegybankelnök a megbeszélést követően.

Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy a forint erősödésének egyszerre van kedvező és kedvezőtlen hatása: mérsékli az inflációt, de rontja több vállalkozás versenyképességét. A hatásokat nem hetek, hanem hosszabb időszak alapján kell elemezni, ez a munka folyik; minden szereplő, a jegybank is érti, hogy milyen felelőssége van ebben a folyamatban - mondta.

Egyetértés van a kormányfő, a jegybankelnök, a gazdasági vállalkozások, és érdekképviseletek vezetői között abban is, hogy a gazdaság gyorsuló növekedési pályán van - mondta Gyurcsány. Hozzátette: a cél az, hogy a növekedés lendületesebb legyen, csökkenő inflációs pálya, az egyensúly és a szociális biztonság megőrzése mellett.

A kormány ennek érdekében felelős költségvetési gazdálkodást folytat és az adórendszert egyszerűsítő, csökkenti a bürokratikus és az átlagos adóterhelést, illetve a vállalkozásokra és a munkavégzésre rakódó terheket - mondta a miniszterelnök.