Erősödött a forint a devizapiacon

Vágólapra másolva!
Erősödött pénteken a forint Budapesten a bankközi devizapiacon, a magyar deviza jegyzése az amerikai tőzsdenyitást követően kezdett meredek emelkedésbe.
Vágólapra másolva!

Az eurót péntek délután fél ötkor 230,50/60 forinton jegyezték, szemben a csütörtök délutáni 231,75/85 forinttal; ezt megelőzően közepes forgalom mellett 231 és 232 forint között ingadozott az euró árfolyama.

A kereskedők szerint sokakat megdöbbentett a feltörekvő devizák árfolyamának reagálása az amerikai tőzsdenyitásra. Hiába felelt meg a meghatározó indexek nyitása az előzetes pesszimista várakozásoknak - a Freddie Mac és a Fannie Mae kilátásai és a magas olajár miatt komoly esésre számítottak az elemzők, és nem tévedtek.

Ennek ellenére váratlan erősödésbe kezdett a dél-afrikai rand, a lengyel zloty - és a magyar forint is. Elemzők szerint viszonylag sokan lehettek, akik a közelmúlt forinterősödése után jelentősebb korrekcióra számítva alakították ki pozícióikat, ám közülük sokan "dobták be a törülközőt" a ma délutáni fejlemények után. A jelek szerint el kell fogadni, hogy a feltörekvő devizák most szinte minden hírre erősödéssel reagálnak.

A forint a nemzetközi piacokon jelentősen visszaeső dollárral szemben sokat erősödött. Az amerikai deviza péntek délutáni árfolyama 144,90/145,00 forint - utoljára 1996 február végén lehetett ennyiértdollárt venni. Az árfolyam csütörtök délután 147,00/10 forint volt, és még pénteken kora délután is 146,60 körül alakult.