Recesszió szélére sodródik a brit gazdaság

Vágólapra másolva!
A gyenge belföldi piac csökkenő forgalma következtében a feldolgozói és szolgáltói szektorba tartozó brit vállalatok az 1992-es recesszió óta nem tapasztalt gazdasági helyzetbe kerültek - derült ki a Brit Kereskedelmi Kamara kedden közölt,  közel ötezer vállalat adatai alapján készült felméréséből. Három hónapja egyre inkább romlanak a gazdasági körülmények, a hirtelen áremelkedéseket is beleértve.
Vágólapra másolva!

David Kern, a BBC gazdasági igazgatója szerint az elkövetkező hónapokban a recesszió veszélye áll fenn és a brit gazdaság összkibocsátása (mely 2001 negyedik negyedéve óta a leggyengébbre csökkent) legalább egy vagy két negyedéven keresztül veszteséges lesz. Egyedül az export területén nőttek a megrendelések és az eladások a font árfolyamának külföldi tőzsdén való csökkenése következtében.

Kamatcsökkentésre lenne szükség

Burkoltan monetáris enyhítésre szólította fel a Bank of Englandet és ha ilyen ütemben csökken a bérkiáramlás, akkor célszerűnek tartja, hogy a bankok korlátozzák kölcsönfeltételeiket és csökkentsék kamataikat. Nagy-Britanniában a tizenkét hónapra számolt infláció májusban 3,3 százalékra emelkedett az áprilisi 3,0 százalékról - a hivatalosan kijelölt cél 2 százalék -, de a Bank of England egyelőre nem nyúlt jelenleg 5,00 százalékos alapkamatához.

Az üzleti lobbicsoport szerint, amíg ilyen gyenge az ország gazdasága, addig a Bank of Englandnek nem szabad kamatlábat emelnie. "A jelenlegi fellendülés következtében az inflációnak saját magát kell megsemmisítenie, hisz a gazdasági termelés jóval kevesebb, mint az ország kapacitása" - nyilatkozta Kern " Az üzleti szektornak még egy negyedéve van a recesszió bekövetkeztéig, de még nincs elveszve minden. Ez nagyban függ a politikai fogadtatástól is"- tette hozzá.