Nagy eséssel kezdett a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 478,95 pontos csökkenéssel, 19 646,18 ponton nyitott kedden. A hétfői záró értékhez képest ez 2,38 százalékos gyengülés.
Vágólapra másolva!

A kezdeti esés után várhatóan a nap közben is negatív tartományban marad a BUX, elsősorban az amerikai recessziós félelmek miatt. Illés László, a QUAESTOR Értékpapír elemzője szerint a pesszimista hangulatot az a hétfői bejelentés okozza, hogy a legnagyobb amerikai lakossági jelzálog-hitelező hálózatoknak, a Fannie Mae-nek és a Freddie Mac-nek további tőkeemelésre lesz szüksége.

Az MTI hétfői közlése szerint a két cég árfolyama hétfőn a New York-i értéktőzsdén mintegy 15 százalékkal esett, amiben szerepet játszott, hogy egy pénzügykutató cég, a CreditSights egy kisebb jelzálog-biztosítóval kapcsolatban azt állította, hogy az további leminősítésekkel fog szembesülni. Ez növeli a kockázatot a vele kapcsolatban álló két nagy jelzálog-hitelező számára is, és további veszteségekhez vezethet az amúgy is milliárdos nagyságrendű leírásokkal küszködő két cégnél.

Illés László szerint pánikhangulat uralkodik a tőzsdéken, ezen még Ben Bernanke Fed elnök keddi beszéde sem tudja majd lényegesen változtatni.

A Richter 30 000 forinton nyitott, ami több mint 6 százalékos gyengülés az előző, csütörtöki záróárhoz képest; az árfolyam később ugyan ledolgozta kezdeti veszteségének nagy részét, de meglehetősen változékony maradt a kereskedés kezdetén.

Az árfolyam esése elsősorban a cég bejelentésének és a forint erős árfolyamának következménye. A Richter ugyanis hétfőn közölte, hogy az eladó Genefar BV álláspontja szerint megszűnt a Richter Gedeon Nyrt.-vel 2007 őszén kötött, a lengyel Polpharma eladásáról szóló szerződés, ezért valószínűleg nem valósul meg a tranzakció. A bejelentést megelőzően, pénteken és hétfőn felfüggesztették a Richter papírok kereskedését a BÉT-en.

A Richter 2007. novemberében szerződést kötött a Genefar BV-vel a lengyel gyógyszergyártó cég, a Polpharma 99,65 százalékának megszerzéséről. A lengyel versenyhivatal (OPCC) 2008. július 3-án hozzájárult a tranzakcióhoz, de a Richter ugyanezen napon értesítést kapott a Genefartól, hogy álláspontjuk szerint megkötött szerződés megszűnt.

Nyugat-Európa is mínuszban

Kedden komoly csökkenéssel indítottak a nyugat-európai részvénypiacok is, elsősorban a pénzügyi papírok jelentős árcsökkenése miatt. Röviddel 9:30 előtt a válogatott európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 2,00 százalék gyengüléssel 1155,38 ponton volt. A mutató ebben a hónapban mintegy 4 százalékkal esett. Ugyanekkor a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 123,35 pontos gyengüléssel 6272,40 ponton állt, a londoni FTSE100 indexe 111,50 ponttal 5401,20 pontra süllyedt.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta hordónkénti ára 30 cent gyengüléssel 142,30 dolláron volt. Az euró 1,5709 dollárra hanyatlott a hétfő késő esti 1,5726 dollárról.