Pénzzé teszi leányait az OTP Bank

Vágólapra másolva!
Az OTP Bank arra készül, hogy eladja egyes külföldi leányvállalatait - közölte a Napi Online. Erről Urbán László, a pénzintézet vezérigazgatója nyilatkozik a Napi Gazdaság holnap megjelenő számában.
Vágólapra másolva!

Urbán László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a Napi Gazdaság holnapi számában megjelenő interjújában arról beszél, hogy a pénzintézet nem tartja meg valamennyi külföldi érdekeltségét, hanem néhány súlyponti befektetésre összpontosít majd.

A bank a magyar piacon kívül az orosz, az ukrán, a bolgár és a montenegrói érdekeltségét tekinti súlyponti befektetésnek. A pénzintézet megfelelő árért akár a közeljövőben hajlandó egyes érdekeltségeitől megválni. Ez a szerb, a szlovák, a román és a horvát leánybankokat érintheti.

Urbán László ugyanerről a témáról a Reutersnek azt mondta: azért volt szükség a stratégia átalakítására, mert a jelzálogpiaci válság miatt a tőkepiaci forrásokból nehezebben finanszírozható a bankcsoport terjeszkedése. Ezért a vezérigazgató-helyettes szerint az OTP Bank akár már idén eladhatja szlovákiai és szerbiai leánybankjait.

Az így keletkező bevételből az OTP Bank új, ígéretes piacokra szeretne a bank belépni. Ez elsősorban újabb keleti, de akár egy nyugat-európai ország piacára történő belépést is jelenthet. Kazahsztánt mint nem elsődleges célpontot konkrétan is megnevezte a vezérigazgató-helyettes.

Urbán László elérhetőnek tartja a bank idei évre tervezett több mint 10 százalékos profitnövekedési céljának elérését. Szerinte a stratégiaváltátssal javult annak esélye, hogy 2010-ben elérjék a 2 milliárd eurós adó előtti nyereséget.

A vezérigazgató-helyettes szerint az OTP Bank részvénye alulértékelt, és számos elemzővel egyetértve úgy véli, 10 ezer forint feletti ár lenne indokolt. A papír ára kedden délelőtt átmenetileg 6000 forint alá csökkent, utána viszont csaknem egész nap emelkedett, és végül 6220 forinton állapodott meg.