A szlovákok tudják, mennyiért lesz eurójuk

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió pénzügyminiszterei kedden egyetértésre jutottak abban, hogy 1 euró = 30,126 szlovák korona paritáson határozzák meg a szlovák fizetőeszköz euróra való átváltásának árfolyamát - közölték Brüsszelben. A szlovák eurócsatlakozás 1 százalékponttal növeli az ország gazdaságának a bővülését.
Vágólapra másolva!

Szlovákia jövő év január elsején vezeti be fizető eszközként az eurót, és ezzel 16-ra növekszik az euróövezethez tartozó uniós országok száma. A 15 régi uniós ország közül nem vezette be az eurót három ország - Nagy-Britannia, Dánia és Svédország -, a 2004-ben csatlakozottak közül pedig eddig bevezette Szlovénia mellett Ciprus és Málta.

Még erősebb koronát akartak

A most meghatározott átváltási árfolyam azonos az ERM-II rendszer középárfolyamával. Szlovákia a közelmúltban 15 százalékkal megemelte ezt az árfolyamot az inflációs veszélyek kivédése érdekében. Minapi sajtóhírek szerint Szlovákia örömmel vette volna, ha ennél is erősebb koronát ismertek volna el az átváltási árfolyamban.

A miniszteri tanácskozáson egyúttal hivatalosan és végérvényesen jóváhagyták, hogy Szlovákia jövő év január 1-től bevezeti fizetőeszközként az eurót. Szlovákia ezzel az egykori "szocialista" országok közül Szlovénia után másodikként - ha nem számítjuk a volt NDK-t - tér át az euróra.

"Az euró bevezetése kedvező a gazdaságnak. Közvetlen külföldi befektetéseket vonz és egy százalékponttal gyorsítja a gazdasági növekedést" - Jan Pociatek szlovák pénzügyminiszter. A miniszter azt nem részletezte, hogy az euró mikor fejti ki az általa jelzett mértékű gazdaságélénkítő hatást.

Minden feltételt teljesítenek

Szlovákia, amely 2005 novembere óta az euró előszobájának nevezett ERM-II rendszerben működteti monetáris politikáját, 2008 elejére valamennyi maastrichti kritériumot teljesítette. Az Eurostat adatai szerint a négy maastrichti kritérium közül a GDP-arányos államháztartási deficitre vonatkozó 3 százalékos mértéket Szlovákia már 2003-ban teljesítette, igaz 2006-ban a hiány 3,6 százalékra ugrott, de tavaly ismét 2,2 százalékra mérséklődött.

A 60 százaléknál kisebb adósságráta sem okozott gondot Szlovákiának, hiszen még a legrosszabb évnek számító 2000-ben is csak a GDP 49,9 százalékára rúgott az államadósság, amelyet 2004-re 43 százalék alá szorítottak, s tavaly már csak a GDP 30 százaléka volt. A hosszú távú kamatok szintje 2007-ben 4,5 százalék volt Szlovákiában, így jóval a 6,4 százalékos maastrichti követelményeknek megfelelő szint alatt áll. Noha sokáig úgy tűnt, hogy Szlovákia az inflációs kritériumon bukhat el, a kötelező adatszolgáltatás idejében, 2008. márciusában a megelőző tizenkét hónap átlaga 2,2 százalékot mutatott, így a jóval a 3,2 százalékos referenciaértéken belül maradt az ország.

A kerek 30-nak jobban örülnének

"Jobban örülnénk", ha kereken harminc koronában határozták volna meg a szlovák korona és az euró átváltásának árfolyamát - vélekednek a keddi brüsszeli hírre reagálva az emberek Szlovákiában - jelentette az MTI pozsonyi tudósítója.

Az ellenzék némi fanyalgással arról beszél, hogy az árfolyam 30 korona alá is lealkudható lett volna, a kormány azonban elégedett. Ivan Sramko, a jegybank (NBS) elnöke és a pénzügyminiszter, Ján Pociatek egyként lelkes nyilatkozatokkal fogadták a brüsszeli döntést. Sramko szerint a kedden meghatározott árfolyam kedvező, alkalmasnak ígérkezik a gazdasági növekedés fenntartására, egyszersmind az árak kedvező alakulására.

Biztatónak nevezte, hogy Szlovákia épp most, akkor jutott el idáig, amikor az egész világ az infláció keserveivel küszködik. Sramko várakozása szerint az euró stabilizálni tudja Szlovákia lendületesen fejlődő gazdaságát. A pénzügyminiszter azt mondta: ez elsősorban az emberek sikere, ráadásul az átváltás árfolyama a vállalkozók érdekeit sem károsítja.

A félezer szlovákiai elitvállalkozót tömörítő Ötszázak Klubja (Klub 500) szintén üdvözölte a brüsszeli hírt, nemkülönben azt is, hogy az európai Bizottság nem engedett a szlovák kormány erősebb átváltási árfolyamot célzó törekvéseinek. Az erősebb árfolyam ugyanis csak rövid távon kedvezett volna lakossági megtakarításoknak.

Pénzintézeti elemzők szerint a 30,126 koronában megállapított árfolyam reális, megfelelő arányban áll az ország gazdasági helyzetével.