Jegybankárokkal tágyalna Gyurcsány

Vágólapra másolva!
A kormány konzultációt kezdeményez a jegybankkal, amelyre meghív gazdasági érdekképviseleteket és vállalkozások vezetőit is annak érdekében, hogy megvitassák: miként lehet hozzájárulni közös erőfeszítéssel Magyarország gyorsabb gazdasági növekedéséhez.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő kedden Bakuban az MTI-nek adott nyilatkozatában bejelentette, hogy péntek délelőtt 10 órára a parlamentbe hívta a jegybank képviselőit, továbbá a gazdasági érdekképviseletek és a vállakozások vezetőit. A jegybank elfogadta a meghívást.

A kormány a rendelkezésére álló eszközök és az általa befolyásolt folyamatok, mint a költségvetés egyensúlyának megteremtése, a felelős jövedelempolitika, a növekvést szolgáló fejlesztési politika mellett szükségesnek tartja megvitatni azt, hogyan szolgálhatja a monetáris politika saját eszközrendszerével a növekedésorientált gazdaságpolitikát. Gyurcsány Ferenc kiemelte: arra igyekeznek közösen választ találni, hogyan érhető el egyszerre magas növekedés a mainál alacsonyabb inflációs pálya mellett a növekedést szolgáló költségvetés- jövedelem, fejlesztés-, kamat- és árfolyampolitikával.

A konzultáció Gyurcsány Ferenc szerint részben felkészülés a következő két-három év gazdaságpolitikájának megalapozására, részben pedig a konzultációval elindul az a folyamat, amelynek végén a kormány és a jegybank augusztus végén közösen újra középtávú inflációs célt kell hogy meghatározzon. Ez utóbbira azért van szükség, mert 2005 nyarán a kormány és a jegybank három évre szóló megállapodást kötött - három százalékos inflációs célt tűzve ki -, amely most lejár. Idén augusztusban kell az akkori megállapodást újrakötni, s ehhez alapos elemzésre van szükség - mondta.

Az MTI kérdésére válaszolva a kormányfő kifejtette: a gazdaság első számú prioritása a növekedés. A növekedés alá kell rendelni a gazdaságpolitika összes többi célját úgy, hogy azok konzisztenciája fennmaradjon.

Az ország a költségvetési kiigazítási periódus végéhez érkezik - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. Középtávon, a következő két-három évben 2-3 százalék közötti hiány fogadható el Magyarország számára, jövedelempolitikában a termelékenység növekedésével lépést tartó, a gazdasági növekedés mintegy felét kitevő reáljövedelem-növekedés - mondta.

Fejlesztéspolitikában a hazai kis- és közepes vállalatok támogatása és az infrastruktúra fejlesztése, a képzés- és oktatásfejlesztés - ehhez kell illeszteni azt az inflációs politikát, amely úgy szolgálja a nemzeti valuta értékállóságát, hogy egyúttal támogatja a növekedési célokat is - fejtette ki.

Ehhez az inflációs politikához kell illeszteni a szükséges kamat- és árfolyampolitikát - mondta a kormányfő. Szavai szerint a kormány és a jegybank felelőssége megoszlik a gazdaságpolitikai kérdésekben, a kamat- és árfolyampolitikában a jegybank felelőssége dönteni. Ezt a felelősséget közösen kialakított gazdaságpolitika és középtávú inflációs cél keretén belül gyakorolja - mondta el az MTI-nek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.