Újabb rekordon a szlovák korona

Vágólapra másolva!
A szlovák korona péntek után hétfőn ismét rekordot döntött az euróval szemben: Délelőtt 23,617/eurón volt a pozsonyi bankközi piacon. Az előző, pénteki rekordhoz képest ez 0,2 százalékos koronaerősödést jelent.
Vágólapra másolva!

Az év eleje óta a szlovák korona 10,289 százalékkal drágult az euróhoz képest. A korona 2006-ban 9,02 százalékkal, majd tavaly további 2,47 százalékkal erősödött az euróhoz viszonyítva.

A korona egy nappal azelőtt érte el újabb rekordját az euróhoz viszonyítva, hogy keddi brüsszeli tanácskozásukon az uniós pénzügyminiszterek döntenek a korona euróátváltási árfolyamáról.

Az ülésen hivatalosan és végérvényesen határoznak arról, hogy Szlovákia jövő év január 1-től bevezeti fizetőeszközként az eurót. Szlovákia ezzel az egykori "szocialista" országok közül Szlovénia után másodikként - ha nem számítjuk a volt NDK-t - tér át az euróra. Ezzel 16-ra emelkedik az euróövezethez tartozó országok száma.

Minapi sajtóhírek szerint az EU a 30,1260 korona/1 euró paritást javasolja, Szlovákia azonban örömmel venné, ha ennél erősebb koronát ismernének el az átváltási árfolyamban.