Tiltólistán az iráni Melli Bank

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió Tanácsa az Irán elleni korlátozó rendelkezésekről szóló rendelet mellékletébe - most először - egy bankot is felvett, az iráni Melli Bankot - hívja fel a figyelmet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a honlapján közzétett tájékoztatóban. A határozat vonatkozik a Melli Bank minden fiókjára és leányvállalatára.
Vágólapra másolva!

A melléklet azokat a természetes és jogi személyeket, jogalanyokat és szervezeteket sorolja fel, amelyeknek, illetve akiknek a pénzügyi és egyéb vagyonát be kell fagyasztani. A kibővített lista, valamint a befagyasztásra, az illetékes hatóságra, továbbá az esetleges fizetési műveletek engedélyezésére vonatkozó részletes szabályok az EU honlapján találhatók meg.

A jegyzékbe vétel indoka az volt, hogy a bank pénzügyi támogatást nyújt vagy próbál nyújtani az iráni nukleáris és rakétaprogramokban részt vevő, vagy e programok számára termékeket beszerző vállalatok (AIO, SHIG, SBIG, AEOI, Novin Energy Company, Mesbah Energy Company, Kalaye Electric Company és DIO) számára. Számos esetben segítette érzékeny termékek beszerzését Irán nukleáris és rakétaprogramjaihoz; pénzügyi szolgáltatások széles skáláját nyújtotta - például akkreditívnyitás, számlavezetés - az iráni nukleáris és rakétaprogramokhoz kapcsolódó szervezetek nevében.