Nem biztos az orosz-türkmén gázüzlet

Vágólapra másolva!
Bár a múlt héten Moszkva jelentős sikert könyvelhetett el a kaszpi-térségi gázvezeték-építési tervek megvalósításában, a hétfői moszkvai lapok kommentárjai szerint nincsenek még írásos garanciák az orosz-türkmén gázüzletre.
Vágólapra másolva!

Az orosz állami gázmonopólium, a Gazprom múlt héten lényegében ugyanazt az ajánlatot tette Azerbajdzsánnak és Türkmenisztánnak, vagyis hogy megveszi tőlük az összes kitermelt földgázt az európaiakhoz közeli árakon - magyarázza a Nyezaviszimaja Gazeta. - Ha az érintett országok elfogadják ezt az ajánlatot, Oroszország jogot szerez arra, hogy egyedül rendelkezzen a térségben található gáz felett, s gyakorlatilag megássa a sírját a Nyugat által szorgalmazott Nabucco-tervnek.

Miller láthatóan mindvégig emelkedett hangulatban volt az Azerbajdzsánt és Türkmenisztánt érintő út során. A türkmén féllel folytatott megbeszélés után azonban a Gazprom feje, csakúgy mint Szergej Smatko energetikai miniszter határozott léptekkel elhagyta az elnöki rezidencia épületét, elhárítva minden kommentárt.

Minden valószínűség szerint Türkmenisztán vezetőjéből mégsem sikerült határozottabb választ kicsikarni, mint annak megerősítését, hogy országa megingathatatlanul tartja magát azokhoz a kötelezettségekhez, amelyeket a 2025-ig szóló oroszországi földgázszállításokról kötött megállapodás tartalmaz - állapítja a meg a lap.

A Vremja Novosztyej című lap szerint mindebből az szűrhető le, hogy továbbra is megmarad a bizonytalanság a két ország gázipari együttműködésében, amely egyébként a kétoldalú áruforgalom 90 százalékát teszi ki. A felek ugyanis - a Gazprom ajánlata ellenére - még nem egyeztették a gázárképzés 2009-től esedékes hosszú távú mechanizmusát, azaz hiányoznak még a hosszú távú írásos garanciák, ami a gázszállítási kapacitások közép-ázsiai és oroszországi kiépítését is hátráltathatják" - magyarázza az újság.

A Gazprom feje, Alekszej Miller hamarosan újra Asgabatba látogat, hogy folytassa a tárgyalásokat. A konkrét megállapodások megkötése mindazonáltal őszre várható, amikor a téli hidegek közeledte megerősíti a felek, de különösen a vásárló kompromisszumra való hajlandóságát. S ennek Türkmenisztán is teljes tudatában van.