Mélypont után emelkedik a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 166,66 pontos emelkedéssel, 20 036,99 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékhez képest - ami kétéves mélypontot jelentett - ez 0,84 százalékos erősödés.  
Vágólapra másolva!

A Richter részvényeivel egyelőre nem lehet kereskedni, mert komoly bejelentésre készül a cég. (Valószínűleg a Polpharmával kidolgozott fúzióval függ össze a felfüggesztés.) Az OTP egy százalékkal emelkedett hétfőn a blue chipek közül, a Mol 2,44 százalékot esett, akárcsak a Rába, amely 2,96 százalékot veszített. A Magyar Telekom 0,55 százalékkal drágult.

Mindez megfelelt a várakozásoknak, hiszen enyhe emelkedésre, az előző napokénál optimistább hangulatra számítottak előzetesen az elemzők.

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír Zrt. elemzője elmondta, hogy az amerikai piacok hétfőn leginkább a gyorsjelentési szezon keddi kezdetére várnak, így a forgalom várhatóan alacsony lesz. Hozzátette ugyanakkor: a helyzet változhat, ha az olaj ára újabb csúcsot dönt a piacon.

A Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője Réczey Zoltán ugyancsak enyhén erősödő részvényárakra számít a budapesti börzén, amit elsősorban a kedvező nemzetközi hangulattal indokolt. Az ázsiai piacokon erősödtek az árfolyamok, és a nyugat-európai határidős indexek is pozitív tartományban zártak.

Az OTP papírjai 6000 forint fölé kerülhetnek, és a Richter részvényei is emelkedhetnek szerinte, amennyiben ezt a papírt visszaengedik a - felfüggesztést követően - a piacra.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 20 ezer pont alatt zárt pénteken, amire utoljára két évvel ezelőtt volt példa.