Kevesebb német, több román turista jön

Vágólapra másolva!
A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele az idén, az első öt hónapban 88,3 milliárd forint volt, ami folyó áron 3,1 százalékos növekedés 2007 azonos időszakához viszonyítva, a szállásdíj-bevétel 5,6 százalékkal 49 milliárd forintra nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.
Vágólapra másolva!

Január-májusban a külföldi és a belföldi vendégek által összesen eltöltött vendégéjszakák száma 0,7 százalékkal emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek 2008 január-áprilisban összesen 64 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ami folyó áron 1,8 százalékos növekedés volt a megelőző év azonos időszakához képest. A belföldi és külföldi vendégek összesen 3 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a szállodákban az első négy hónapban, mint egy évvel korábban.

Tavaly az első öt hónapban a szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 7 százalékkal, 84 milliárd forintra emelkedett. Az idén az első öt hónapban 1,2 millió külföldi vendég 3,3 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A külföldi vendégek száma 9, a vendégéjszakák száma 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva.

Az öt legnagyobb küldő ország közül Németországból, Ausztriából és Olaszországból érkeztek kevesebben, míg Nagy-Britannia és Románia esetében jelentősen nőtt a forgalom. Írország, Csehország, Bulgária, Lengyelország, Norvégia, valamint Oroszország esetében is számottevő a vendégforgalom növekedése.

A megfigyelt időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 1,4 millió belföldi vendéget és 2,9 millió belföldi vendégéjszakát regisztráltak. A vendégek száma 3 százalékkal nőtt, míg a vendégéjszakáké 2 százalékkal mérséklődött 2007 első öt hónapjához képest.

A belföldi vendégek körében népszerű - a vendégéjszakák jelentős részét regisztráló - panziók esetében 4 százalékkal visszaesett a vendégéjszakák száma.

A különböző utazási célok közül a hivatalos célból, illetve a konferenciára, kongresszusra érkezők aránya 38 százalék volt, míg a szabadidejüket töltők 12 százalékának elsődleges célja az egészségturizmus volt.

A kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek többsége egyénileg foglalta le szállását, csupán 29 százalékuk vette igénybe az utazási irodák segítségét.

Az elektronikus úton keresztül bonyolított szállásfoglalás egyre jelentősebb, 27 százalék az utazók körében. A szállodák átlagosan 43,9 százalékos szobakihasználtsággal működtek a vizsgált időszakban, hasonlóan a 2007 azonos időszakában mért értékkel.

A Balatonon eltöltött vendégéjszakák száma stagnált, ugyanakkor Budapesten 5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 307 forint volt, az egy-, illetve ötcsillagos szállodai szobaárak közötti különbség közel nyolcszoros.

Az egy kiadható szállodai szobára jutó bruttó árbevétel 6724 forint volt, de itt is jelentős eltérés figyelhető meg, mivel az ötcsillagos szállodák mintegy tizenháromszor magasabb összeget kértek, mint amennyit az egycsillagos hoteleknél regisztráltak.

A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások 2008 január-májusra számított árindexe 7 százalékos növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez képest. A bevételi adatok értékelésekor figyelembe kell venni, hogy az év első három hónapjában gyenge, májusban viszont erős volt a forintárfolyam - jegyzi meg a KSH.

Az idén az első öt hónapban 4,306 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a kereskedelmi szálláshelyeknél, a beváltott csekkek értéke az összes árbevétel 4,9 százalékát adta, ezen belül a belföldi bruttó szállásdíj 25 százalékát tette ki. Az idén májusban a szállodák 82 százalékánál lehetett üdülési csekket felhasználni.

Magyarországon 2008. május 30-án a működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2462 volt, ezen belül a 808 szálloda 47 ezer, továbbá a 999 panzió 13 ezer szobával működött.