Újabb rekordon a forint

Vágólapra másolva!
Újabb rekordot állított be a forint árfolyama hétfőn kora délután: a budapesti bankközi kereskedelemben 232,65/75 forinton is jegyezték az eurót.
Vágólapra másolva!

A forint a magas kamatoknak, a forintkötvények viszonylag magas hozamának, a javuló makrogazdasági alapoknak és nem utolsó sorban a számos opciós küszöb áttörését követő spekulációnak köszönheti erősödését.

A kereskedők szerint a forint "nem lesz már sokkal gyengébb, de erősebb még lehet". Az elkövetkező hetekre-hónapokra 230-235 forintos sávban várják az euró árfolyamát.

A bekövetkezett forinterősödést egyrészt a csütörtöki küszöbáttörés következményeivel, valamint az egyre több elemző által megfogalmazott, egyelőre akadálytalannak látszó irányzattal magyarázták. Hangsúlyozták, hogy "van még lejjebb", lehet még a jelenleginél is alacsonyabb az euró árfolyama, akár tovább is erősödhet a forint.

Elmondták azt is, hogy a 2003 januári 234,69-es MNB-jegyzés ugyan lényeges határérték volt, de azokban a napokban az elektronikus kereskedésben ennél alacsonyabb árfolyamon is történt üzletkötés; a bankközi piacon az árfolyamgörbe legalacsonyabb pontja akkor 230,10/20 forintnál volt.

Hangsúlyozták, hogy a jelenlegi trend ennek a valóban történelmi szintnek sem jósol hosszú életet. Megjegyezték ugyanakkor, hogy bár egyelőre nincs olyan tényező, ami trendfordulót indokolna, már semmin sem lehet meglepődni, az árfolyam alakulása bármikor hozhat meglepetéseket.