Írásbeli nem a gázolaj adócsökkentésére

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság írásban is elutasította azt a magyar kérést, amely a gázolaj jövedéki adójának csökkentésére irányult, közölte hétfőn magyar újságírókkal Brüsszelben Kovács László, az unió adó- és vámügyi biztosa.
Vágólapra másolva!

A magyar pénzügyminisztérium az EU Adózás és Vámunió Főigazgatóságától (TAXUD) június 5-én - a fuvarozók kívánságának megfelelően - kérte, hogy a 2003. január 1-jétől uniós szinten befagyasztott mérték alá vihesse le a fuvarozók által használt, úgynevezett kereskedelmi gázolaj jövedéki adójának mértékét.

A magyar derogációs kérelemre a TAXUD elutasító válaszát június 26-án faxon küldték el a budapesti pénzügyminisztériumba.

Kovács László emlékeztetett arra, hogy mind az Európai Bizottság, mind a pénzügyminiszterek tanácsa azt vallja: az adócsökkentés nem alkalmas eszköz az üzemanyagárak csökkentésére. Az adócsökkentés - mondta - nem ösztönözne az energiával való takarékosságra és az energiahatékonyságra, az egyre növekvő árszínvonal és a közben változatlan fogyasztás pedig egyre több pénzt vonna ki a tagállamok költségvetéséből.