Csúcsdöntögető forint: 231,75 az euró

Vágólapra másolva!
Újabb rekordot állított be a forint árfolyama hétfőn délután: a budapesti bankközi kereskedelemben négy óra után 231,70/80 forinton is jegyezték az eurót, szemben a péntek délutáni 233,90/234,00 forinttal, ami 0,92 százalékos forinterősödésnek felel meg.
Vágólapra másolva!

A forint a magas kamatoknak, a forintkötvények viszonylag magas hozamának, a javuló makrogazdasági alapoknak és nem utolsó sorban a számos opciós küszöb áttörését követő spekulációnak köszönheti erősödését.

A kereskedők szerint a forint "nem lesz már sokkal gyengébb, de erősebb még lehet". Az elkövetkező hetekre-hónapokra 230-235 forintos sávba várják az euró árfolyamát.

A dollárt négy óra után 148,10/20 forinton jegyezték a péntek délutáni 148,95/149,05 forint után. A nemzetközi devizapiacon az euró 0,20 százalékkal 1,5650 dollárra gyengült.

A forint erősödése időnként gyorsabb, mint amit a fundamentumok indokolnak - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfőn sajtótájékoztatón. A forint felértékelődése az euróval szemben trendszerű, ugyanakkor az erőteljes, azaz volatilis mozgást az MNB tompítani szeretné, de "erre sok eszköz nem áll rendelkezésünkre" - jegyezte meg az MNB elnöke.

A jegybanki alapkamat nem túl magas, a monetáris tanács nem véletlenül tartja azt 8,5 százalékos szinten, figyelembe véve az inflációs kilátásokat - felelte újságírói kérdésre Simor.

Amikor a monetáris tanács a múlt hónapban a kamat tartása mellett döntött, azt hangsúlyozta, hogy szigorú monetáris kondíciókat kíván fenntartani, amelyek megfelelőek az inflációs cél eléréséhez - magyarázta a jegybank elnöke.

Kijelentette: az utóbbi időszak kedvező folyamatai nyomán a magyar gazdaság sebezhetősége csökkent, mérséklődött a külső finanszírozási igény, és ez erősíti a magyar gazdaság iránti bizalmat.