Brüsszelben döntenek az áfáról

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság az áfáról szóló irányelv-módosításra kíván javaslatot előterjeszteni hétfőn, annak érdekében, hogy a tagállamok rugalmasabban alkalmazhassanak tartós jelleggel csökkentett áfakulcsokat bizonyos szolgáltatásoknál.
Vágólapra másolva!

A javaslat olyan területekre irányul, ahol a csökkentett áfakulcsok alkalmazása nem okoz zavart a belső piac működésében. Az érintett szektorok többsége a munkaerőigényes és helyi szolgáltatások közé tartozik, beleértve az éttermi szolgáltatásokat is. A javaslat ugyanakkor nem változtat azon az alapelven, hogy a tagállamok számára csupán választható lehetőség, de nem kötelező a csökkentett áfakulcsok alkalmazása.

A javaslatban szereplő szolgáltatások többségére egyes tagállamokban - és csak a 2010-ig biztosított lehetőségként - már eddig is alkalmazható volt csökkentett kulcs.

Az unió általános szabályai szerint az áfaköteles áruk és szolgáltatások áfája minimum 15 százalék, de a tagállamok az áruk és szolgáltatások korlátozott listája tekintetében ennél alacsonyabb - minimum 5 százalékos - áfakulcsot is alkalmazhatnak. Ezt az általános szabályt számos átmeneti mentesség szövi át több tagállam esetében.

A mentességeket az 1992-es áfairányelv bevezetését megelőző tárgyalásokon vagy a csatlakozási okmányokban harcolták ki maguknak egyes tagállamok. Így például 11 tagországban van lehetőség az éttermi szolgáltatások esetében a csökkentett áfakulcs alkalmazására, a többi 16 tagállamban nincs. Hasonló a helyzet a munkaerőigényes szolgáltatások derogációit illetően.