A horvát kormány bele akar szólni az INA ügyeibe

Vágólapra másolva!
A horvát kormány jó lehetőségnek tartja a tervezett Mol-INA részvénycserét arra, hogy megtartsa "beleszólását" a horvát energiavállalat ügyeibe. Szeretnénk meghosszabbítani azt az időt, ameddig a Mol köteles tanácskozni velünk, és ezt bizonyára a részvénycsere révén érhetjük el a legkönnyebben - mondta egy nevének elhallgatását kérő horvát kormányzati illetékes hétfőn a Reuters hírügynökségnek.
Vágólapra másolva!

Rövidesen kijelöljük a pénzügyi tanácsadónkat az ügylet számára. Úgy vélem, még legalább két hónapig kell tárgyalni a Mollal, a végső döntés előtt - mondta az illetékes. Hozzátette, ezúttal nem kaptak versengő ajánlatot sem az osztrák OMV-tól, sem az orosz LUKOIL-tól, mint 2003-ban, amikor a Mol nyerte el az INA 25 százalékát. Nem is szokásos, hogy egy cégnek két stratégiai partnere legyen - mondta.

Hónapokon belül megállapodás születhet a Mol és a horvát INA olajtársaságok közötti részvénycseréről - mondta az MTI kérdésére Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és horvát partnere, Ivo Sanader szombaton a horvátországi Dubrovnikban kétoldalú megbeszélésük után. A horvát kormány már az őszi ülésszak kezdetén szeretné benyújtani a megállapodás-tervezetet a parlament elé.

Horvát lapértesülések szerint a megbeszélések arról folynak, hogy a horvát kormány, amely 44,84 százalékot birtokol az INA-ból, átadna 14 százaléknyi INA-részvényt a Molnak, Mol-részvényekért cserébe. Ezzel a magyar olajtársaság részesedése 39 százalékra nőne az INA-ban a 2003-ban 505 millió dollárért szerzett 25 százalék plusz egy részvényről, a horvát kormányé 30,84 százalékra csökkenne. A horvát kormányt törvény kötelezi, hogy az ország esetleges EU-csatlakozása előtt 25 százalékra csökkentse részesedését az INA-ban.

Az INA piaci részesedése Horvátországban 50 százalékos, és a szomszédos Boszniában is egyre jobban terjeszkedik.