Afrikában erősít a Vodafone

Vágólapra másolva!
A brit Vodafone mobiltársaság afrikai jelenléte kiterjesztésére készül, most a Ghána Telekomban szerzett többségi részesedést 900 millió dollárért. A Vodafone így 70 százalékot tulajdonol majd a most még állami cégben, a másik 30 százalék a kormány kezében marad.
Vágólapra másolva!

A fekete kontinensen gyorsan terjed a mobilhasználat, ez pedig a nyugati cégek számára is vonzóvá teszi a piacot. A Vodefone már most is felerészben a Vodacon nevű társaság tulajdonosa, amelyik piacvezető Dél-Afrikában, Tanzániában, Lesothóban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban is - számol be a BBC.

Az afrikai befektetési potenciál vonzerejét jelzi, hogy a kenyai Safaricom nevű szolgáltató 25 százalékos részesedéért zajló befektetői versengés körülbelül 60 százalékkal verte föl a zömében állami társaság részvényárfolyamát a múlt hónapban.

A jelenleg Ghána harmadik legnagyobb szolgáltatójának számító társaság 1,4 ügyféllel rendelkezik. Ghánában összesen 2,7 millió mobiltelefon előfizető van, de a mobiltelefonok lakossági elterjedtsége még mindig igen alacsony. A Vodafone szerint a demográfiai adatok is a nagy növekedési potenciálra utalnak, hiszen a népességnek több mint a fele 25 évesnél fiatalabb.