Az erős forinttól nő a lakosság devizaadóssága

Vágólapra másolva!
Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint az erős forint ellentétesen hat az állam, illetve a lakosság és a vállalkozások devizaadósságának alakulására, a lakosság és a vállalatok egyre bátrabban vesznek fel devizakölcsönöket ebben a helyzetben, míg az állam nem változtat a devizaadósság arányán a forint erősödése miatt.
Vágólapra másolva!

Az igazgató elmondta: az összes államadósság mintegy 30 százaléka áll fenn devizában, ennek nagyságát, forintban kifejezett összegét az erős forint folyamatosan mérsékli.

Duronelly Péter kedvezőnek ítélte, hogy a forint egyre kitartóbb erősödési tendenciája ellenére az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) nem változtat korábbi kibocsátási tervén, a deviza-államadósság tartósan 30 százalék körüli mértéken marad az összes államadósságból.

Aláhúzta: az látszik, hogy mind a lakosság, mind a vállalkozások egyre bátrabban adósodnak el devizában. Sőt, ez a nagy arányú deviza-hitelfelvétel az oka részben annak, hogy a forint az euróval és dollárral szemben tartósan erős árfolyamot mondhat magáénak.

Elmondta: a nyáron a jegybank kamatpolitikájára ez várhatóan úgy hat majd, hogy fennmarad a mostani kamatszint.

Az MNB augusztusban nyilvánosságra kerülő inflációs jelentésében bizonyosan változik, azaz a korábbinál jóval magasabb lesz a hordónkénti dollárban számított olajár, mint az egyik peremfeltétel, de ezt gyengíti, semlegesíti majd a dollár forinthoz mért gyenge kurzusa. Így összességében kevés a valószínűsége egy újabb kamatemelésnek - elemezte Duronelly Péter.