Árt a szállodáknak az erős forint

Vágólapra másolva!
Jelentősen rontja a szállodák jövedelmezőségét a forint erős árfolyama, könnyebbséget a szállásdíj áfájának csökkentése, a munkát terhelő járulékok mérséklése okozhatna - mondta Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség főtitkára pénteken az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

A szállodák jelentős része euróban határozza meg az árait, így jelentős árfolyamveszteséget könyvelnek el. Emellett a magas infláció miatt a költségeik emelkednek - ismertette Kovács István.

A szállodáknak két lehetőségük van kompenzálni a veszteséget: vagy emelik az áraikat, de ezt a keresleti-kínálati viszonyok nem teszik lehetővé, vagy a költségeiket racionalizálják, a jelenlegi energiaárak mellett azonban erre sincs mód.

Kovács István elmondta, hogy a szállodák jövedelmezősége 2006 és 2008 között mintegy 15 százalékponttal romlott.

Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke elmondta, hogy elsősorban a kiutaztató irodáknak kedvező a forint erős árfolyama. E cégek üzletpolitikájuktól függően indítanak akciókat, kínálnak kedvezményeket.

Felhívta a figyelmet, hogy ugyanakkor a kerozin magas ára kiegyenlíti azt a nyereséget, amelyet a forint erősödésével elérhetnek az irodák.