Árrobbanástól tartanak Romániában

Vágólapra másolva!
A román lakosságnak mostantól a gázért 12,5 százalékkal, az áramért 4,4 százalékkal kell többet fizetnie, Romániában a belpolitikai vita fő témájává vált a dráguláshullám. A Román Nemzeti Bank nemrég 10 százalékra emelte az alapkamatot, hogy féken tartsa a fogyasztói árak növekedését, a gáz drágítása azonban tovább növelheti az elszabadult inflációt.
Vágólapra másolva!

A termelők egyelőre nem jelezték, hogy mennyivel drágítják az élelmiszereket, de a pánikot fokozza, hogy a két legfontosabb gázszolgáltató, a francia érdekeltségű Distrigaz Sud és az E.On Gaz Románia bejelentette: az év második felében újabb gázáremelést kér. Bernard Arnaud, a Distrigaz Sud vezérigazgatója például közölte, hogy október 1-től további 20 százalékos emelést kérnek az energiaárakat szabályozó hatóságtól. A vezérigazgató arra hivatkozott, hogy az importgáz ára az év végéig tovább nő, a mostani drágítás pedig nem fedezi a szolgáltató költségeit.

Populizmussal vádolják az államfőt

Traian Basescu államfő konzultációra hívta a pártokat, hogy megvitassák, miként lehetne enyhíteni az áremelkedés következményeit. A román sajtó egyhangúan populista jellegűnek nevezte a megbeszélést, hangsúlyozva, hogy a felek nem rendelkeznek olyan eszközökkel, amelyekkel befolyásolhatnák az áremelkedést.

Calin Popescu Tariceanu kormányfő szerdán arra kérte a gazdasági és a munkaügyi minisztert, hogy dolgozzanak ki közösen egy intézkedéscsomagot, amely a gázáremelés által leginkább sújtott, társadalmilag hátrányos helyzetűek segítségére siet.

Az árak alakulására kedvezően hathat az a megállapodás, amit szintén szerdán írtak alá a termelők és a nagykereskedelmi üzletláncok képviselői. Dacian Ciolos mezőgazdasági miniszter szerint ez az egyezmény közép és hosszú távon csökkentheti az élelmiszerek árát az üzletekben. A tárcavezető szerint a megállapodás betartása fokozottabb és átláthatóbb versenyt ígér az élelmiszertermékek piacán.

Nem emelik a minimálbért

Megemelte júliustól 12,5 százalékkal a román kormány az alacsony jövedelmű személyeknek folyósított fűtéspótlékot. A kormány azért határozott így, hogy a szociálisan hátrányos helyzetűek számára teljes mértékben fedezze a július 1-től érvénybe lépett, 12,5 százalékos gázáremelést. A román kormányfő szerint ugyanakkor a minimálbér megemelése felelőtlen döntés lenne, ugyanis az tovább növelné az amúgy is magas inflációt. A szakszervezetek azt kérték a kormánytól, hogy emelje meg 500 lejről (140 euróról) 540 lejre (150 euróra) a garantált minimálbért.