Megjelent az orosz piacon az Erste Bank

Vágólapra másolva!
Kisebbségi részesedést vásárolt az orosz Bank Center-Investben az Erste Bank AG. A 2008. július 1-én aláírt részvény-átruházási megállapodás értelmében az osztrák bank megvásárolja a Bank Center-Invest részvényeinek 9,8 százalékát, továbbá egy főt nevezhet az orosz bank felügyelőbizottságába.
Vágólapra másolva!

A Bank Center-Invest az egyik vezető regionális pénzintézet Oroszország Déli Szövetségi Területén, amely közel 23 millió lakosnak ad otthont például az olyan nagyobb városokban, mint Rosztov, Krasznodar, Volgográd és Szocsi. Gazdasági szempontból Oroszország egyik leginkább diverzifikált régiójának számít, korlátozottan támaszkodik az olaj- és gáziparra, viszont kifejezetten erős a mezőgazdasági tevékenysége.

Az 1992-ben alapított Bank Center-Invest központja Rosztovban található. A pénzintézet mintegy 2000 főt foglalkoztat, emellett a második legnagyobb - 110 egységből álló - fiókhálózata van a Déli Szövetségi Területen.

A bank mérlegfőösszege 1,1 milliárd euró volt 2007. év végén, ennek alapján számítva, mintegy 6 százalékos piaci részesedést ért el a régióban.

A pénzintézet 145 millió euró részvénytőkével rendelkezett 2007. év végén, ugyanakkor a ROE (sajáttőke arányos nyereség) 15 százalékos, a költség/bevétel arány pedig 55 százalékos értéket mutatott.

Az Erste Bank álláspontja szerint a Bank Center-Investben végrehajtott stratégiai befektetés remek lehetőséget kínál arra, hogy közelebbről megismerkedjenek Oroszország ígéretes bankpiacával egy olyan régióban, amely tökéletesen kiegészíti az osztrák pénzügyi csoport földrajzi határait.

A Bank Center-Invest szilárd elkötelezettsége az átláthatóság és a modern vállalatvezetés iránt, valamint a fiatal, de tapasztalt vezetőség hozzáértése az egyik kulcselemnek számított a befektetési döntés meghozatalában.

A bank változatos tulajdonosi szerkezettel rendelkezik, sorai között tudhat például neves nemzetközi pénzintézeteket is.

Az alapító és jelenleg a bank 17,9 százalékát birtokló Viszokov-családon kívül a legnagyobb részvényes az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 27,5 százalékos, valamint a DEG Deutsche Investitions- und Entwicklungs Gesellschaft 22,5 százalékos részesedéssel.