Kínai kézbe kerülhet a Volvo

Vágólapra másolva!
A Ford Motor Co. tárgyalásokat folytatott a francia Renault S.A.-val a Volvo értékesítéséről, ám a tárgyalás megszakadt, mert nem tudtak megegyezni a svéd luxusautó-gyártó áráról - adta hírül az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva a Reuters.
Vágólapra másolva!

A világ harmadik autógyártója ezután Kína harmadik legnagyobb járműipari cégével, a Dongfeng Motor Grouppal kezdett tárgyalásokat. A Ford szóvivője nem kommentálta az értesülést, hanem elismételte a vállalat korábbi közlését, miszerint a Volvo nem eladó, s azon dolgoznak, hogy eredményesebbé tegyék működését.

A svéd vállalatot 1999-ben, 6,45 milliárd dollárért vásárolta meg a Ford. Éveken át nem jelentették meg a cég önálló pénzügyi adatait, az amerikai vállalat legutóbb az közölte, hogy 2007-ben a Volvo veszteséges volt, és a márka lehetőségeinek elemzése nyomán januárban 2,4 milliárd dollárt leírtak értékéből. Az első negyedévet 151 millió dolláros hiánnyal zárta a svéd vállalat. A Dongfeng főként teherautókat és buszokat gyárt, közös vállalkozása van a Nissannal, illetve együttműködésre készül a Volvo teherautó-gyártó részlegével, amely a Fordtól függetlenül tevékenykedik.