Európai részvénytársasággá alakul a Fotex

Vágólapra másolva!
A Fotex európai részvénytársasággá alakításáról döntenek a tulajdonosok a társaság augusztus 4-re összehívott közgyűlésén.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közölt előterjesztés szerint az átalakulást követően a Fotex Nyrt. a jelenlegi pénzügyi befektetéseit az unió tagállamaiban kívánja bővíteni. Az átalakulással továbbá lehetővé válik az, hogy a társaság a gazdasági érdekeinek megfelelően áthelyezze székhelyét egy másik tagállamba. Az átalakulás javasolt időpontja 2008. december 31.

A közlemény szerint a székhely változtatással mód nyílhat a jövőbeni optimális terjeszkedéshez szükséges, közvetlen jelenlét nyújtotta előnyök kihasználására. Az előnyök közt említi például a rugalmasabb finanszírozás és tőkebevonás lehetőségét és az adó optimalizálását.

A társaság alaptevékenysége az átalakulással nem változik, továbbra is főtevékenységként vagyonkezeléssel foglalkozik. Az előterjesztés szerint az átalakulás által biztosítható többlet tevékenység és az ehhez kapcsolódó elvárható profit teljes mértékben fedezheti a költségek növekedését.

Az átalakulással a munkaszerződésekből vagy munkaviszonyból eredő jogok és kötelezettségek az európai részvénytársaságra szállnak át. Az igazgatótanács javaslata alapján a vezetői érdekeltségi rendszer alapját továbbra is az osztalékelsőbbségi részvények biztosítják.

Magyarországon 2004. október 8-tól lehet európai részvénytársaságot alapítani. Az európai részvénytársaság működésének szabályait az uniós jog határozza meg. A közösségi szintű szabályozás jelentősége az, hogy a részvénytársaság az Európai Unió valamennyi tagállamában, a legfontosabb társasági jogi kérdésekben közel azonos szabályok szerint működik, és a nemzeti jogok alapján létrejött társaságoknál egyszerűbben folytathat több országot érintő gazdasági tevékenységet.

A jogszabály az európai részvénytársaság székhelyének egyik tagállamból a másikba való áthelyezését is lehetővé teszi, méghozzá úgy, hogy ez nem jár a jogi személy megszűnésével, és nem igényli a fogadó államban új társaság alapítását.