A Tesco hátat fordított Zimbabwénak

Vágólapra másolva!
A Tesco brit szupermarketlánc addig nem vásárol termékeket Zimbabwétól, amíg a politikai válság tart - idézi a társaság közleményét a BBC. A kiskereskedelmi óriás évente úgy 1,9 millió dollár értékben szerez be különféle áruféleségeket az afrikai országból, nagyrészt zöldségféléket.
Vágólapra másolva!

"Nehéz döntés volt, de nem tudjuk figyelmen kívül hagyni a zimbabwei politikai krízis terjedését" - fogalmaz a vállalat. A múlt héten a Tescónál még úgy fogalmaztak, hogy felelőtlenség lenne a kivonulás mellett dönteni.

A bejelentésre mindössze egy nappal azután került sor, hogy a brit külügyi tárca vezetője felhívta a zimbabwei érdekeltségekkel rendelkező cégeket, hogy ügyeljenek fokozottan befektetéseikre. A brit cégek működési feltételei nehezebbé válhatnak, ahogyan a szankciók szigorodnak - mondta Lord Malloch Brown hétfőn.

Forradalmárból diktátor

Az afrikai országban évek óta társadalmi és gazdasági krízis van, a nemzetközi közösség legutóbb az elnökválasztással kapcsolatban fogalmazott meg komoly aggályokat. Az eredmények késlekedése mellett ugyanis az 1980 óta regnáló Mugabe elnök - aki forradalmárként és reformerként kezdte pályáját - a második fordulóban visszalépésre kényszerítette legfőbb riválisát, az ellenzéki Morgan Tsvangirait.

Szakértők szerint a Tesco lépése a cégek kivonulásának kezdete lehet. Ez ugyan gazdaságilag mindenképpen hátrányos az afrikai államnak, a nyugati világ azonban már egyre kevésbé hajlandó kooperálni Mugabe diktatúrájával.