Budapest élen az öngondoskodásban

Vágólapra másolva!
Hiába nagyobb vidéken a munkanélküliség, kevesebben kötnek biztosítást állásuk elvesztése vagy keresőképtelenné válásuk esetére, mint a fővárosban. Érdekes, hogy nemcsak az alacsony végzettségűek és keresetűek választják az öngondoskodásnak ezt a módját.
Vágólapra másolva!

Meglepő tapasztalatokkal szolgált a magyar piacon úttörőnek számító jövedelemkiesés-biztosítás bevezetése - közölte az ACE European Group biztosító termékét kínáló Biztosítás.hu az első havi adatok alapján.

Az egyelőre csak interneten elérhető biztosítás arra köthető, ha valaki önhibáján kívül elveszti a munkáját, vagy huzamosabb időre keresőképtelenné válik (jellemzően baleset, betegség miatt). Ekkor legfeljebb kilenc hónapra előre meghatározott összegű havi, baleseti halál vagy rokkantság esetére pedig 1-5 milliós egyszeri kifizetést garantál a biztosító. (Bővebben itt.)

Százezer érdeklődő

Az alkuszcég szerint a május eleji bevezetés után több mint százezren látogattak el az oldalra, ami - úgymond - a hazai munkaerő-piaci viszonyok és a gazdasági mutatók tükrében nem mondható váratlannak, de a statisztikák némelyike meglepte a szakembereket.

Ilyen például, hogy az említett időszakban kezdeményezett, mintegy kétezer biztosítási szerződés körülbelül felét Budapesten és Pest megyében kötötték, holott a foglalkoztatási adatok szerint éppen az országnak e részében kell a legkevésbé tartaniuk a munkavállalóknak attól, hogy hosszabb ideig nem találnak állást.

További - vélhetően az internetellátottság és az öngondoskodási hajlam különbségeivel magyarázható - érdekesség, hogy az alacsony végzettségűek sokkal kisebb arányban szerepelnek a szerződők között, mint a magasan kvalifikált munkavállalók. A felsőfokú végzettséggel rendelkező jelentkezők körében viszont feltűnően alacsony a nők aránya.

A jól keresők is kötnek

Ennél is figyelemreméltóbb, hogy a várakozásokkal ellentétben a Havi Fix biztosítás nem kizárólag az alacsony jövedelműeket vonzza. A Biztosítás.hu közleménye szerint nem ritka, hogy azok is megkötik a biztosítást, akik 6-700 ezer forintos bruttó havi fizetésért dolgoznak, és sokan választják a maximális (havi 120 ezer forintos) biztosítási összeget.

Az érdeklődők kérdései rávilágítottak egy alapvető félreértésre is: többen akkor kezdeményezték volna a szerződéskötést, amikor már elveszítették az állásukat, ami természetesen nem lehetséges.

Magyarországon egyébként a regisztrált munkanélküliek csaknem fele legalább egy éve keres állást, a munkanélküliség átlagos időtartama pedig több mint tizenhat hónap. A segély az első három hónapban 30 és 60 ezer forint között lehet, utána pedig egységesen 29 601 forint.

Feltételek, díjak

Akiknek ez nem elég, azoknak segíthet a Havi Fix biztosítás, de csak ha megfelelnek néhány feltételnek, jelesül 12 hónapja ugyanott, legalább heti 30 órában dolgoznak, munkaszerződésük határozatlan idejű, koruk pedig 22 és 55 év közötti.

A biztosítási díj függ az iskolai végzettségtől, a lakóhelytől és a biztosítási összegtől. Ha utóbbit 100 ezer forintra állítja be, egy budapesti szakmunkásnak 2800 forintot kell fizetnie havonta, míg gyulai kollégájának 3600-at. Hasonló feltételekkel két főiskolát végzett munkavállaló számára 2000, illetve 2200 a tarifa. (További kedvezményt kap, aki nem, vagy öt évnél régebben volt regisztrált munkanélküli.)

A Biztosítás.hu az [origo] szolgáltató partnere.