Kevés az energetikai szakember világszerte

Vágólapra másolva!
A KPMG tanácsadó cég kutatása szerint a világ legnagyobb nemzeti olajipari társaságai komoly szakemberhiánnyal szembesülnek majd a következő évtized során, amikor aktuálissá válik az iparágban az idősödő munkaerő cseréje.
Vágólapra másolva!

A KPMG a nemzetközi felmérés során a világ olajtartalékainak 72 százaléka felett rendelkező cégeket kérdezett meg, amelyek egytől egyig azt állították, hogy a jövőbeni üzletmenet szempontjából a szakképzett munkaerő hiánya jelenti számukra a legnagyobb feladatot.

A közlemény idézi Kiss Pétert, a KPMG energetikai szektorának közép-kelet-európai vezetőjét, aki szerint nem meglepő a kutatás eredménye. Kifejtette: mivel az energetikai szektort az utóbbi évtizedekben a beruházás és a fejlesztés hiánya jellemezte világszerte, ezért a fiatalok számára sem volt vonzó a mérnöki pálya.

Napjainkra viszont az energetika globális méretű, stratégiai jelentőségű területté nőtte ki magát a BRIC-országok - Brazília, Oroszország, India, Kína - fokozottan növekvő energiaéhsége miatt. Az energiaéhség csillapítása jelentős mértékű infrastrukturális beruházásokat, olajkutak, mélytengeri fúrótornyok, finomítók, erőművek, gáztárolók és szállítóvezetékek létesítését igényli, amelyekhez mérnöki, technikusi és képzett szakmunkás szükséges.

Kiss Péter szerint az energetikai szektor felfutása tehát magával hozza a műszaki szakemberképzés újbóli térnyerését is. A közlemény szerint a világ számos részén már most sem áll rendelkezésre a kellő munkaerő. Ez néhány társaság számára már napjainkban is valós kockázatot jelent.