Egyre keresettebbek a kezdő diplomások

Vágólapra másolva!
A műszaki végzettségű diplomás pályakezdők iránti kereslet gyorsabban nő, mint a gazdasági diplomások iránti igény, egy kezdő informatikusnak átlagosan 258 ezer, egy pénzügyesnek 180 ezer forintot ajánlanak - mondta Tóth István János, az MKIK Gazdaság és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) ügyvezető igazgatója kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Elsősorban a 250 főnél többet foglalkoztató, külföldi tulajdonban lévő, exportra is termelő, Közép-Magyarországon működő cégek alkalmaznak pályakezdő diplomásokat - ismertette Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a GVI által készített 3010 vállalat bevonásával készült vizsgálatot, amely a diplomás pályakezdők keresletét és bérezését mérte fel.

A pályakezdő diplomások iránti kereslet nő, tehát nincs diplomás túlképzés - jelentette ki Tóth István János. A GVI vizsgálatát ismertetve az ügyvezető igazgató elmondta: a mintában szereplő vállalatok 17 százalékánál növekszik a diplomások létszáma, s emellett 16 százalékuknál ez igaz a diplomás pályakezdők létszámára is.

A megkérdezett vállalatok 26 százaléka foglalkoztat diplomás pályakezdőket, a 250 főnél nagyobb cégeknél ez az arány 62 százalék, a pénzügyi szolgáltatási szektorban 45 százalék - magyarázta Tóth István János. Hozzátette: a kisebb vállalkozásoknál a diplomásokat, így a pályakezdőket több területen foglalkoztatják, amolyan "jolly-jokerként használják" a fiatalokat.

A pályakezdők bérezését is vizsgálta a felmérés. Kiderült, hogy a műszaki végzettségűeket és a gazdasági pályakezdőket összehasonlítva az előbbi csoportnál kisebb a legkisebb és a legnagyobb kezdőbér közötti különbség - mondta a GVI igazgatója. Ezt azzal egészítette ki, hogy a műszaki végzettséget igénylő munkakörökben átlagosan 20 ezer forinttal nagyobb a kezdő bruttó bér, mint a gazdasági végzettségűeknél.

A műszaki végzettségűek iránti keresleti rangsort az élelmiszeripari mérnökök, a műszaki termelésirányítók, és a villamosmérnökök vezetik, a gazdasági végzettségűeknél a marketing, a könyvelői és az értékesítési területen kínálnak leginkább állásokat a pályakezdőknek.

Tóth István János néhány kezdő bért is felsorolt: az informatikusoknál ez átlagosan havi 258 ezer, a villamosmérnököknél 230 ezer, a vegyészmérnököknél 229 ezer forint, a marketingeseknél 220-270 ezer forint, az értékesítésre felvetteknél 200-250 ezer forint közötti béreket említettek a kutatásban közreműködő hr-szakemberek.

Talán ennél is fontosabb, hogy két év után a pályakezdők átlagos fizetése 45 ezer forinttal emelkedik - jegyezte meg a GVI ügyvezető igazgatója.