Javul a német munkaerőpiac

Vágólapra másolva!
Májusban a vártnál erősebb ütemben bővült Németországban a kiskereskedelmi forgalom, és egyes elemzők ebből arra következtetnek, hogy beérni látszanak a javuló munkaerő piaci helyzet gyümölcsei. Mások viszont kedvezőtlennek ítélik meg a kilátásokat az infláció növekedése miatt.
Vágólapra másolva!

Májusban a kiskereskedelmi forgalom reálértékben 1,3 százalékkal nőtt a szezonális kiigazításokkal - közölte kedden az előzetes adatokat a német statisztikai hivatal. Éves szinten 0,7 százalékos volt a növekedés. A szakértői várakozásokban ezzel szemben havi szinten 0,5 százalékos növekedés, éves szinten pedig 1,0 százalékos visszaesés szerepelt.

Egyes elemzők szerint a kedvezőbb májusi adatból nem lehet távolabbi következtetéseket levonni, az ugyanis - mint mondják - csak az áprilisi gyenge kiskereskedelmi forgalom korrekciója, és nem homályosítja el azt a tényt, hogy a háztartások fogyasztása az év eleje óta elmaradt a várakozásoktól.

Kedden tették közzé a májusi németországi foglalkoztatási adatokat is. Eszerint 40,24 millió főt tett ki májusban szezonális kiigazításokkal a foglalkoztatottak száma, ami rekordnak számít. Az elmúlt 2 és fél évben több százezer új munkahely jött létre és meredeken esett a munkanélküliség.

Májusban 3,22 millió munkanélkülit regisztráltak, szemben az áprilisi 3,21 millió fővel. 2007 májusában 3,66 millió volt a munkanélküliek száma. A munkanélküliségi ráta májusban 7,4 százalékos volt, azonos az áprilisival. Tavaly májusban 8,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta.