Keveslik nyugdíjukat a magyarok

Vágólapra másolva!
A magyar nyugdíjasok harmada átlagosan havi 28 462 kevesebbel kénytelen beérni, mint amennyire szüksége lenne - áll az AXA csoport 26 országban végzett felmérésében,  míg az AVIVA Biztosító beszámolója szerint a magyarok arra számítanak, hogy öngondoskodás helyett nyugdíjasan is dolgozni fognak.
Vágólapra másolva!

Több európai országban viszont megtakarításokra is jut a nyugdíjasok számára folyósított összegekből. Az AXA felmérése szerint a nyugdíjából 100 ezer forintnak megfelelő összeget tud havonta megtakarítani az átlag német és brit nyugdíjas, míg a svájci megtakarítása 163 ezer, az amerikaié pedig 260 ezer forintnak megfelelő helyi valuta.

A cseh nyugdíjas "többlete" 9 ezer forintnak megfelelő korona. A szlovák nyugdíjas viszont 3541 forintnyi, a lengyel 23 639, míg a magyar 28 462 forintnyi "mínusszal" zár minden hónapot, ahhoz képest, amennyire a megélhetéséhez szüksége lenne.

Az AXA számítása szerint, ha valaki a nyugdíjba vonulásakor - 62 éves korában - 10 millió forint megtakarítással akarja stabilizálni további életét, akkor 22 éves korától havi 13 954 forintot kell megtakarítania. Aki csak 52 éves korában "ébred", annak havi 77 957 forintot kell félre tennie, hogy 10 év múlva meg legyen a 10 milliója.

Magasabb jövedelem után nagyobb a hiányérzet

A több ezer megkérdezettet felölelő felmérésből kiderül az is, hogy a magasabb keresetűeknek nyugdíjba vonulásuk idején lényegesen nagyobb hiánnyal kell számolniuk, ha az aktív korukban megszokott életszínvonalat a munkabérüknél jóval alacsonyabb összegű nyugdíjból kell fenntartaniuk.

Egy átlagos, 30-40 év közötti, havi 150 ezer forintot költő férfi időskorra szánt megtakarításai jelenlegi szükségleteinek 60 százalékára nyújtanak fedezetet, tehát a hiány 40 százalék. Ezzel szemben egy 300 ezer forintból élő férfi esetében ez az arány megfordul, és a hiány ekkor már közel 60 százalék.

Nyugdíj melletti munkából élne a többség

Az AVIVA kutatása szerint a magyarok 74 százaléka aggódik amiatt, hogy nyugdíjas korában nem lesz elég bevétele, mégis csak 27 százalékuk tesz félre rendszeresen pénzt nyugdíjas éveire.

A 45-54 év közötti korosztály 86 százaléka úgy véli, hogy nyugdíjba vonulásakor az államtól kapott ellátás nem lesz elég az életszínvonaluk fenntartására. Ezzel ugyanígy vannak a csehek is, de ott a megtakarítók aránya éppen duplája a magyarokénak.

Az 55 év feletti megkérdezett magyarok 64 százaléka szeretne dolgozni nyugdíjba vonulása után is, hogy kiegészítse az akkori bevételét, vagyis megtakarítás helyett további munkával kalkulálnak a magyarok.