Ukrán bankot vett az Intesa Sanpaolo

Vágólapra másolva!
A magyar CIB anyabankjának tulajdonába kerül az egyik legnagyobb lakossági szolgáltatásokra szakosodott ukrán pénzintézet. Az Intesa Sanpaolo közel félmilliárd eurót fizet a Pravexért.
Vágólapra másolva!

Az olasz Intesa Sanpaolo kizárólagos tulajdonába kerül az ukrán JSC Pravex-Bank (Pravex) 493 millió euróért, miután a tárgyalások lezárultak - közölte az Intesa 100 százalékos tulajdonában álló CIB Bank hétfőn az MTI-vel. A 493 millió euró magában foglalja az időközben végrehajtott tőkeemelés összegének visszafizetését is az eladók számára.

A CIB közleménye szerint az akvizíció hatékony jelenlétet biztosít az Intesa Sanpaolo számára a 47 milliós népességű Ukrajna piacán. Az ukrán pénzintézet lakossági ügyfelekre szakosodott kereskedelmi bank, az ország hetedik legnagyobbjának számító, 580 fiókból álló hálózattal, a vezető áruházláncoknál működő közel 1900 kihelyezett áruhitelpulttal és 290 bankjegykiadó automatával.

A Pravex Ukrajna három legnagyobb áruhitel-szolgáltató bankjának egyike. A Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerint elkészített 2007. december 31-i beszámoló alapján eszközeinek értéke összesen 1,15 milliárd dollárt tett ki, hitelállománya hozzávetőleg 751 millió dollár, betétállománya 727 millió dollár, saját tőkéje pedig 121 millió dollár volt a tavalyi év végén.

A Pravex a 2007. december 31-ével végződő tizenkét hónapos időszakra 5 millió dollár nettó eredményt mutatott ki.