Rekord közelébe erősödött a forint

Vágólapra másolva!
Csaknem elérte történelmi rekordját az euró/forint árfolyam hétfőn Budapesten a bankközi devizapiacon.
Vágólapra másolva!

Délután fél ötkor 235,30/45 forintot ért egy euró; az árfolyam péntek délután 237,25/40 forint, reggel még 237,40/60 forint volt, ám a nap folyamán erőteljes irányzat alakult ki, a forint fokozatosan erősödött, az euró/forint árfolyam napi szélsőértéke 234,75 lett, amit már csak egy hajszál választ el a történelmi rekordnak számító, 2003. január 16-án jegyzett 234,69 forintos értéktől.

A kereskedők elmondása szerint a délelőtti kereskedés kicsiny likviditás, nagyon alacsony forgalom mellett indult, a 235 forintos küszöb megközelítése ugyanakkor több londoni fedezeti alapot ösztönzött forint vásárlására, ez gyorsította az irányzat kibontakozását. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a piac önmozgásán kívül nem volt olyan hír, esemény, amely a forint további erőteljes erősödését indokolttá tette volna. Tény azonban, hogy a forinttal párhuzamosan erősödtek e feltörekvő piaci devizák - a török líra, a dél-afrikai rand és a lengyel zloty is.

A forint a dollárral szemben újabb lélektani küszöböt tört át. Az amerikai deviza jelenleg 149,20/30 forintot ér; pénteken 150,65/80 volt az árfolyam.

A forint mozgásáról lapunknak Barcza György elemző hétfőn azt mondta: a magyar deviza újbóli erősödése mögött a befektetők középtávú stratégiájának megváltozása fedezhető fel. A subprime válság első szakaszában a piac szereplői igyekeztek megszabadulni a kockázatos befektetési formáktól, ezért az elmúlt évben mind a részvények, mind a forint piacán inkább eladni szerettek volna. Ez a forint gyengüléséhez és a részvényárfolyamok csökkenéséhez vezetett.

Mostanában azonban egyre több olyan információ érkezik, ami a válság elhúzódását sejteti akár 2009-re is. Ezért a befektetők már differenciálnak: a kockázatos és a szűkülő profitok miatt alacsony hozammal kecsegtető részvénypiacokról változatlanul menekülnek, a magas kamatlábak miatt 1-3 éves távon az árfolyamkockázatot bekalkulálva is megtérülni látszó feltörekvő valuták iránt pedig növekszik a kereslet.

Az MNB (csakúgy, mint a török jegybank) elkötelezett az infláció megfékezése mellett, ami magasabb kamatlábat és nagyobb várható hozamot eredményez. A Fed célkitűzése viszont az amerikai gazdaság motorjának beindítása, amit akár valutája gyengítésével is támogat. Ennek köszönhető a forint dollárral szembeni erősödése.