Vágólapra másolva!
Megalakult a Fogyasztóvédelmi Tanács, amelynek célja, hogy konzultációs lehetőséget biztosítson a fogyasztóvédelem területén a kormányzati, a fogyasztói és a vállalkozói oldal képviselőinek.
Vágólapra másolva!

A hétfői alakuló ülésen Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter, aki a tanács elnöki posztját is betölti, kiemelte: a fórum konzultációs, véleményezési és javaslattételi joggal rendelkezik a fogyasztóvédelem koncepcionális és jogalkotási kérdéseiben.

Szűcs Erika bejelentette: Alexa Györgyöt, az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottsága elnökét felkéri miniszteri megbízottnak, aki a fogyasztóvédelem területén segíti majd a miniszter munkáját.

A miniszter elmondta: a kormány el kívánja érni, hogy a fogyasztóvédelem össztársadalmi üggyé váljon. Ennek keretében első lépésként létrejött a Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Irodák országos hálózata, második lépésként pedig elkerülhetetlenné vált egy új típusú érdekegyeztető mechanizmus kidolgozása, amelynek fóruma a Fogyasztóvédelmi Tanács.

Szűcs Erika szólt arról, hogy az országos tanács ágazati illetve regionális szinten is működik majd. A tanács összetételéről elmondta: a kormányzati, a fogyasztói, illetve a vállalkozói oldalnak egyaránt 12-12 tagja van. A kormányzati oldal tagjai a fogyasztóvédelem területén hatáskörrel rendelkező minisztériumok, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Gazdasági Versenyhivatal képviselői. A fogyasztói oldal képviselőiből 11 tagot maguk közül delegáltak az érdekvédelmi szervezetek, illetve van olyan személy is, akit a miniszter kért fel. További egy tagot az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldala jelöl. A vállalkozói oldalt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Agrárkamara, a Magyar Ügyvédi Kamara egy-egy képviselője alkotja, további 8 országos gazdasági érdekképviseleti szervezetet a miniszter kért fel a részvételre, és egy tagot ad az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói oldala.

Szűcs Erika elmondta, hogy a fogyasztóvédelemben végzett eredményes munkája elismeréseként a Fogyasztóvédelmi Tanács társelnöki tisztségére Szabó Miklóst, a Társadalmi Unió elnökét kérték fel. A titkári teendőkkel Horváth Sándor főosztályvezető-helyettest, a minisztérium fogyasztóvédelemért felelős szervezeti egységének vezetőjét bízták meg.