Kevés a France Telecom 41 milliárdja

Vágólapra másolva!
Visszautasította a párizsi székhelyű France Telecom 41 milliárd dolláros ajánlatát a Svéd TeliaSonera kommunikációs szolgáltató társaság. A befektetők jóslatai beigazolódni látszottak, miszerint a visszautasítást követően veszíteni fog értékéből a svéd társaság - írja a bloomberg.com.
Vágólapra másolva!

A France Telecom a világ harmadik legnagyobb telefontársasága, az ajánlat visszautasítását követően 8,9 százalékkal emelkedett az értéke a Párizsi kereskedelemben. Ezzel szemben a Telia Sonera közel 14 százalékot vesztett értékéből miután kimondták, hogy nem született megállapodás.

Az üzlet nyélbe ütésével megalakult volna Európa legnagyobb telefontársasága. Közel 40 százalékkal szélesedett volna az ügyfélkör, szám szerint 237 millió főre bővült volna. Előzetes számítások szerint 2013-ra évente 700 millió eurós megtakarításra lehetne számítani a cégegyesítésből fakadóan a France Telekom szerint.

,,Mindkét vállalat számára elég szegényes üzlet lenne ez"- nyilatkozták Terence Sinclair és Michael Williams a Citigroup nemzetközi nagyvállalat analitikusai. Kijelentésüket azzal magyarázták, hogy az egyesülés során a bevételeket érzékenyen érintené az, hogy tulajdonképpen nem történne jelentős fölülemelkedés a többi piaci szereplővel szemben.

Visszautasítja de nyitott marad

A részben, megközelítőleg 38 százalékban állami tulajdonú TeliaSonera ugyan visszautasította a France Telecom 41 milliárd dolláros ajánlatát, mégis hozzátette, hogy nyitott marad magasabb összegű ajánlatok megfontolására.

A kezdeti 41 milliárd dolláros vételi ajánlatot, a francia telekommunikációs társaság 52 százalékot készpénzben, 48 százalékot részvényekben gondolt kifizetni. Három új France Telecom részvényt ajánlott 11 TeliaSonera részvényenként.

A svéd vállalat egy kifejezetten erős vállalat, biztos és intenzív növekedéssel - nyilatkozta Tom von Weymarn a cég elnöke. A cégvezetés elsősorban a folyamatos fejlesztésekre fekteti a hangsúlyt, valamint, a minél magasabb vállalati érték elérésére a részvényesek érdekében.

A céget más konkurens cégek is megkeresték, jelenleg a már 1999-ben egyszer meghátrált Telenor ASA, az északi régió legnagyobb telefontársasága, amely megbízta a Nordea Bank AB-t és a JPMorgan Chase & Co.-t, egy mindkét fél számára elfogadható vásárlási konstrukció kidolgozására. Rajta kívül szintén potenciális vásárló lehet a Svenska Dagbladet is. A két cég felől 1 éve kezdődtek meg a tárgyalások - írja a bloomberg.com.