Génmanipulált kukorica Romániában

Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy a technológia ellenzői márciusban még a moratórium hírével riogattak Romániában, sem a gazdákat, sem a hatóságot nem sikerült elbizonytalanítaniuk: a tavalyi 350 hektárról idén 8000 hektárra nőtt a genetikailag módosított (gm) kukorica vetésterülete az országban - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A romániai gazdák már többéves tapasztalattal rendelkeznek a gm-növények termesztésében: 1999 óta termesztettek gm - herbicidrezisztens - szóját az országban, ám ezzel 2007. január 1-jétől, az uniós csatlakozás időpontjában fel kellett hagyniuk. Az EU-ban ugyanis csak egyetlenegy (kukoricamoly-rezisztenciát hordozó) vonal, a MON810 rendelkezik termesztési engedéllyel. 2006-ban a gm-szója vetésterülete elérte a 130 ezer hektárt Romániában, s azóta drámaian visszaesett a szójatermesztés. A gazdák ugyanis nem érdekeltek a sokkal drágább és kevésbé hatékony "hagyományos" szója termesztésében. Az egyetlen lehetőség az uniós csatlakozás után tehát a MON810 kukoricára való átállás maradt.

A tavalyi kísérleti év volt, ekkor mindössze 350 hektáron indult meg a termesztés, idén viszont már elérte a 8000 hektárt.