Tavaly óta jobb lett idehaza üzletelni

Vágólapra másolva!
Magyarország előbbre lépett a Forbes által készített "üzleti feltételek világranglistáján", de a régióban így is vannak még jobbak. Az élen Dánia áll.
Vágólapra másolva!

A Forbes amerikai üzleti magazin 2008-as listáján, melyen a világ 121 országát rangsorolják az alapján, hogy mennyire jók az üzleti tevékenység feltételei, Magyarország a 2007. évi 44. helyről feljött a 31. helyre.

A legnagyobb ugrást előre Észtország hajtotta végre: a mostani 10. pozícióhoz 24 helyet jött előre. Románia húsz, Írország 19 helyet lépett előre, utóbbi így a doobogó második fokán áll.

Magyarországot a kelet-közép-európai államok közül Szlovénia (27. hely) és Csehország (29.hely) előzi meg, az új uniós államok közül még előtte van az említett Észtországon kívül Litvánia (30.) is. Közvetlenül mögöttünk Lettország áll, a fejlett világ országai közül megelőzzük, például, Spanyolországot (35.).

Magyarország a 13. helyen áll a kereskedelem szabadsága terén, a korrupció tekintetében a 32. helyen van - ezen a téren kedvezőbb a helyzet, mint az innovációs vagy a technológiai környezet terén (mindkettő 36. hely). A Forbes viszont nagyon gyengének értékelte (81. hely) a beruházók védelmét. A külföldiek 1989-től 2007 végéig több mint 60 milliárd dollárnyit ruháztak be Magyarországon.

A listán egyébként Dánia került az élre (három helyet javulva), Írország mellett a dobogóra kapaszkodott még Finnország, egy év alatt helyet cserélve az Egyesült Államokkal. India a korábbi 51. hely után már csak a 64. helyre került.