Az Uniqa pénztára beolvadt az Aegonéba

Vágólapra másolva!
Az Uniqa és Egyesült Közszolgálati Nyugdíjpénztár 2008. június 30-i dátummal beolvad az Aegon Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárba, erről még pénteken döntött a két pénztár közgyűlése. Az Aegon  a beolvadáshoz szükséges hatósági engedélyeztetési eljárást megindította - közölte az MTI-vel az Uniqa.
Vágólapra másolva!

Az Aegon egyike a Magyarországon legrégebben jelen lévő nyugdíjpénztáraknak, a működését több mint tíz éve kezdte meg. Az elmúlt öt évben vagyonát több mint négyszeresére emelte, taglétszámát pedig a másfélszeresére. A pénztár szakmai hátterében a holland székhelyű Aegon csoport áll.

Az Uniqa Nyugdíjpénztár mintegy 140 ezer tagjának beolvadásával az Aegon tovább erősíti piaci jelenlétét, részesedése az önkéntes pénztári piacon megduplázódik, és 20 százalék fölé emelkedik a magánnyugdíjpénztári részesedése. A két ágazatában együttesen 810 ezer tag több mint 470 milliárd forintos vagyonát kezeli az Aegon június 30-tól.

Az Aegon világszerte 40 millió ügyfelet szolgál ki, és 371 milliárd euró vagyont kezel. Noha a múltban elért hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve, az elmúlt 5 év átlagát tekintve (2003-2007) az Aegon Nyugdíjpénztár magán ágazatában 8,7 százalékos, az önkéntes ágazatában 8,79 százalékos pénztári nettó átlaghozamot ért el, amely 3 százalékkal haladta meg az erre az időszakra vonatkozó inflációt.

Az Aegon 8 évvel ezelőtt, elsőként vezette be önkéntes nyugdíjpénztári ágazatában a választható portfóliós rendszert, amelynek lényege, hogy a tagok kockázatviselési hajlandóságuknak megfelelően szabadon választhatnak befektetési kombinációt. A választható portfóliós rendszer 2009 januárjától a magánpénztári tagok számára is elérhető lesz.

A közép-kelet-európai nyugdíjpénztári piacon az Aegon Magyarországon kívül még jelen van Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Romániában, és a beolvadással összességében 1,5 millió nyugdíjpénztári tagot számlál.

Az Uniqa pénztárainak beolvadását azzal indokolta az MTI-nek Sík László a két pénztári ágat egyesítő nyugdíjpénztár ügyvezetője, hogy a vagyonkezelői eredmények gyengék voltak, ezzel akarják megelőzni a tagság lemorzsolódását. A váltás a tagok hosszú távú érdekét szolgálja, mivel jobb hozamokra számíthatnak. Az Aegon vállalta, hogy az átvett közszolgálati tagok továbbra is képviseltetik magukat a pénztár vezető testületeiben.

Az Uniqa és Egyesült Közszolgálati Nyugdíjpénztár jogelődje 1999. szeptember 15-én jött létre az AXA Colonia Magánnyugdíjpénztár, az AXA Colonia Önkéntes Nyugdíjpénztár, a Közszolgálati Dolgozók Heller Farkas Nyugdíjpénztára és az Első Magyar Közszolgálati Önkéntes Nyugdíjpénztár egyesülésével. Munkáltatói tagjai között van például a Vám- és Pénzügyőrség, az APEH, számos minisztérium, és az Országgyűlés Hivatala is.