A kender hajtja föl Kalifornia új aranylázát

Vágólapra másolva!
Hiába a kukorica és búza iránti növekvő kereslet, a repce és a szója hódítása, a hatalmas szőlőültetvények, az Amerikai Egyesült Államokban a kender a legnagyobb értékben termesztett növény. A kannabisz rostjaiból korábban sok mindent készítettek, legújabb kori hódítását azonban nem túl feltűnő virágjának köszönheti. A számos helyen - így Magyarországon is - illegális kábítószernek számító "fű" termesztése óriási üzlet az USA-ban, ahol a súlyos betegek szenvedéseit megkönnyítendő adagolják, a hagyományos fájdalomcsillapítókhoz képest egyre gyakrabban.
Vágólapra másolva!

A nyugati világban csak a hatvanas évek ifjúsági mozgalmai terjesztették el igazán, de a keleti civilizációk már régóta fogyasztják az indiai kendert. Az Ázsiában tradicionálisan szakrális, rekreációs célzattal, illetve afrodiziákumként szívott fű használatát a legtöbb nyugati országban törvényileg tiltják, birtoklása már kis mennyiségben is kimerítheti a kábítószerrel való visszaélés tényállását. Az emberi egészségre gyakorolt hatása máig vitatott, az azonban nem, hogy a marihuána bír olyan tulajdonságokkal, ami miatt az orvostudomány felfigyelt rá. Az indiaiak és kínaiak már évezredekkel ezelőtt észrevették, hogy bizonyos esetekben gyógyszerként használható a növény, a modern orvoslás néhány év óta a nagy fájdalmakkal járó betegségek bizonyos típusainál alkalmazza, elsősorban a beteg kínjait csillapítandó.

Fűautomata

Az ilyen célú használatot a földön több helyen törvényben védik, a rászorulók Kaliforniában 12, Hollandiában 5 éve már patikákban is hozzájuthatnak a szerhez. Az Egyesült Államokban Kalifornia mellett további 10, főleg déli államban is legális az egészségügyi rendeltetésű kannabisz, és nagy mennyiségben termesztik is a növényt. Az egészségügyi célú marihuánahasználat egyetlen feltétele az, hogy a páciensek rendelkezzenek az orvosuktól kapott recepttel, vagy hogy a betegek gondviselői legyenek. Az ajánlás beszerzése körülbelül 100 dollárba kerül az orvosnál.

Kaliforniában 2008 elejétől automatákból is vásárolhatnak gyógyászati célú marihuánát a regisztrált rászorulók. A pácienseknek a recept mellett ujjlenyomatot kell adniuk, és le is fényképezik őket a könnyebb azonosíthatóság érdekében. Ezután kapnak egy kártyát, amivel az automatát használni tudják. A betegeket az automatánál biztonsági őr köszönti, ezután kell a kártyát becsúsztatni, majd az ujjbegyet egy erre a célra kialakított felületre helyezni. Közben egy kamera az ATM-ekhez hasonlóan felvételt készít a páciensről. Ha minden rendben folyik, ezután a beteg megkapja átlagosan 3,5 grammos adagját.

Az üzlet pedig pörög, egyre többen csapnak föl fű-kertésznek, a lelkesedés az egykori aranylázhoz hasonlítható. A MarijuanaBusinessNews című lap szerint ma egymillió dollárt a leggyorsabban és legbiztosabban az egészségügyi marihuána révén lehet megkeresni az Államokban. Ezt jelzi, hogy csak Los Angelesben mintegy 400-ra becsülik a marihuána-outletek számát. Az egész állam területén pedig akár 1000 ilyen bolt is lehet - nem ide számítva a különféle csomagküldő vállalkozásokat. A kisebb klubok 50-150, a nagyobbak akár 1500-nál is több ügyfelet szolgálhatnak ki egyetlen nap alatt. A klubok szerint ügyfeleiknek csak maroknyi része fiatalabb 25 évnél, a többség 30 fölötti, és sokan 40 fölöttiek. Tipikusan a babyboom gyermekei, állással és családdal a hátuk mögött.

Az alkoholhoz hasonló üzlet

Míg az alkohol kereskedelme szabályozott állami monopólium keretében működik, addig a kannabiszra épülő üzletek többsége láthatatlan. Tucatnyi amerikai államban a kannabisz a legfontosabb gazdasági növény, további 30 államban pedig a 3 legfontosabb között van. A marihuána kapcsán csak óvatosabb becslések állnak rendelkezésre, ezek 10-től 100 milliárd dollárig saccolják a teljes egyesült államokbeli kannabisz-üzletet - ebben azonban az import nem foglaltatik benn. (A szeszesitalok piacát az USA-ban valamivel 100 milliárd dollár fölé becsülik.)

Forrás: [origo]
Kannabisz-automata Kaliforniában

A legjobban ellenőrizhető legális, egészségügyi célú termesztés és kereskedelem csak a Los Angelesben nyilvánosan működő, magukat a különféle médiumokban hirdető klubok révén legkevesebb 2 milliárd dollárt tesz ki. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa: egyedül Kalifornia államban minimum 7 milliárd dollárra rúg az üzlet - ennek zöme azonban a feketegazdaság szféráiban realizálódik.

Egy év alatt egymilliót

A rendkívüli formában levő üzletág ontja magából a milliomosokat, akik úgy termelik a pénzt, mintha a vécén gyártanák - mondja egy, a témában járatos amerikai újságíró, kissé máshogy fogalmazva. A szaklap kutatása szerint egy ügyes vállalkozó kevesebb mint egy év alatt összeszedhet egymilliót, mindezt az állam törvényei szerint, adózás után. A szintén legálisan üzemelő honlap még afféle kalkulátorokat is az érdeklődők rendelkezésére bocsát, amelyekkel kiszámolható, hogy milyen gyorsan lehet megcsinálni 1 millió amerikai dollárt a kannabiszbizniszből. Ehhez mindössze az 1000 wattos izzók és a palánták számát, a termesztés módját, a helyben jellemző nagyker és kiskereskedelmi árfolyamokat, valamint a szakmai tapasztalatot és az ültetés idejét kell feltüntetni.