London: 225 forint alá mehet az euró

Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy a forint 4 százalékot drágult az euróhoz képest az utóbbi nyolc kereskedési napon, nem nevezhető eltúlzottnak az erősödése - áll a Goldman Sachs (GS) pénteki elemzésében, amelyben további lendületes felértékelődést jósol a forintnak.
Vágólapra másolva!

Az elemzők - bár nem zárják ki időközi korrekció lehetőségét - 238-ról 230 forintra módosították a három hónapra szóló árfolyam-előrejelzésüket, és fenntartották a hat havi távlatra adott 230-as, illetve a 12 havi távlatra érvényben tartott 225 forintos prognózisukat.

Az infláció továbbra is probléma, és a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) az árfolyam "az egyetlen hatékony eszköze" az infláció elleni harcban. Emellett a forint jelentősen elmaradt a térségre általánosan jellemző felértékelődési folyamattól, és még mindig olcsó a környékbeli valutákhoz képest.

Az elemzéshez fűzött grafikus kimutatás szerint, amely a 2005. január 1-jei árfolyamokat veszi 100-nak, a forint jelenleg 105 alatt áll, a szlovák és a cseh korona, valamint a zloty ugyanakkor 120-125-öt meghaladó összehasonlító szinteken jár. A GS számítása szerint ahhoz, hogy a forint behozza e térségi lemaradását, 220 környékére, vagyis a cég által éves távlatban várt 225-ös euróárfolyamnál is erősebbre kellene drágulnia.

A ház végül felidézi, hogy jelentősen csökkent a költségvetés és a fizetési mérleg hiánya, és a működőtőke beáramlása már jórészt fedezi a fizetési mérlegben kialakult deficitet.

A GS számítása szerint a magyarországi feldolgozóipari bérek még a jelenlegi árfolyamon is 8 százalékkal alacsonyabbak a lengyelországi és 15 százalékkal a csehországi szintnél.

Magas lesz az alapkamat és az infláció

A ház továbbra is azt jósolja, hogy az MNB a következő három hónapban fél százalékponttal 9 százalékra emeli alapkamatát, megjegyzi azonban, hogy a forint árfolyammozgása növelte az e prognózist terhelő, lefelé irányuló kockázatot.

A Barclays Capital éppen előző nap megjelent átfogó felzárkózó piaci inflációs elemzése szerint mivel sem az élelmiszer-, sem az energiaárak lendülete nem látszik enyhülni Magyarországon, még az MNB által legutóbb 5,5 százalékra módosított 2008 végi inflációs előrejelzés is "derűlátónak tűnik".

A Barclays Capital londoni elemzői szerint valószínűbb a 6 százalékhoz közeli idei év végi infláció, és ez a prognózis is azt feltételezi, hogy a forint nem gyengül vissza az MNB májusi inflációs jelentéséhez használt, 254-hez közeli éves átlagos árfolyamra.

Az erős forint fenntartásához az kell, hogy a piac folyamatosan "héjának" lássa a jegybankot. Ezért az MNB nem engedheti meg magának, hogy lemaradjon az árazási görbe mögött, és a további, várhatóan magas bér- és inflációs adatok nyomán, már a nyár folyamán 9,00 százalékig kell emelnie alapkamatát, állt a Barclays Capital londoni elemzésében, amely szerint a magyar jegybank "legjobb barátja az infláció elleni harcban az erős forint".